Përfundon edicioni i 76-të i Festivalit të Filmit në Kanë, Justine Triet “rrëmben” Palmën e Artë

Regjisores franceze Justine Triet i është dhënë çmimi kryesor në Festivalin e 76-të të Filmit në Kanë për shfaqjen e saj të mrekullueshme “Anatomy of a Fall”. Juria e kryesuar nga regjisori suedez Ruben Ostlund, fituesi i vitit të kaluar, u impresionua thellësisht nga kjo dramë franceze që shpreh historinë e një gruaje që duhet të përballët me një gjyq pas vdekjes së bashkëshortit të saj, por me një çështje të paqartë dhe pa dëshmitarë.

Sandra, personazhi kryesor i filmit, një shkrimtare gjermane, akuzohet për vrasje pas vdekjes së burrit të saj në një mot me borë, në rrethana të dyshimta. Ajo tani do të luftojë për të provuar pafajësinë gjatë procesit gjyqësor. Regjisorja Justine Triet, njëherazi bashkëskenariste, arriti të bindë jurinë e festivalit prestigjioz të filmit në Kanë, i cili u mbajt nga data 16 deri më 27 maj. “Anatomy of a Fall” triumfoi ndër 21 filmat në garë.

Kështu, Justine Triet bëhet gruaja e tretë që fiton çmimin kryesor në Festivalin e Filmit në Kanë. Në radhë të ngjashme, aktorët legjendarë hollivudianë Michael Douglas dhe Harrison Ford u nderuan me Palmat e Arta të Nderit në edicionin e 76-të të Festivalit të Filmit në Kanë.

– Palma e Artë –

Justine Triet për “Anatomy of a fall”

– Çmimi i madh –

Jonathan Glazer për “The Zone of Interest”

– Çmimi i skenës –

Tran Anh Hung për “La passion de Dodin Bouffant”

– Çmimi i jurisë –

Aki Kaurismäki për “Dead Leaves”

– Çmimi i skenarit –

Sakamoto Yuji për “Monster”

– Çmimi për aktoren më të mirë –

Merve Dizdar për “Dried Herbs”

– Çmimi për aktorin më të mirë –

Koji Yakusho për “Ditët e përsosura”

– Kamera e artë –

“The Golden Butterfly Tree” nga Thien An Pham

– Film i shkurtër –

“27” nga Flora Anna Buda

– Palmat e Artë e Nderit –

Michael Douglas dhe Harrison Ford.