Perëndimi i astronautëve dhe lindja e robotëve

Sa na duhen njerëzit në hapësirë?

Astronautët simbolizojnë triumfin e imagjinatës dhe inxhinierisë njerëzore.

Përpjekjet e tyre “hedhin dritë” mbi mundësitë dhe problemet e paraqitura nga udhëtimi përtej Tokës.

Prania e tyre në hënë ose në objekte të tjera të sistemit diellor mund të nënkuptojë se vendet ose subjektet që i kanë dërguar atje kanë të drejta pronësie.

Astronautët promovojnë një kuptim të kozmosit dhe frymëzojnë të rinjtë drejt karrierës në shkencë.

Megjithatë, kur bëhet fjalë për eksplorimin, robotët mund të tejkalojnë astronautët me një kosto shumë më të ulët dhe pa rrezik për jetën e njerëzve.

Ky pohim, dikur një parashikim për të ardhmen, është bërë realitet sot dhe eksploruesit e robotëve do të vazhdojnë të bëhen gjithnjë e më të aftë, ndërsa trupat e njeriut jo.

Pesëdhjetë vjet më parë, kur gjeologu i parë që arriti në Hënë papritmas njohu tokë të çuditshme portokalli (mbetja e mundshme e aktivitetit vullkanik), askush nuk pretendoi se një eksplorues i automatizuar mund ta kishte arritur këtë arritje.

Sot, ne nga një grup i vazhdueshëm udhëtuesish, me kamera dhe instrumente të tjera që zbulojnë fakte mbi tokën marsiane, të aftë për të gjetur shtigje rreth pengesave. Këtë gjë nuk mundi ta bënte asnjë udhëtues i mëparshëm.

Njeriu i parë në Hënë: Austronauti Neil Armstrong, 1969

                                                               

Qëkur Apollo 17 u largua nga Hëna në vitin 1972, astronautët kanë udhëtuar jo më larg se orbita e ulët e Tokës.

Në këtë fushë, arritja më e madhe e astronautëve erdhi me pesë misionet e tyre të riparimit në Teleskopin Hapësinor Hubble.

Secili prej këtyre misioneve kushton rreth një miliard dollarë në paratë e sotme. Kostoja e një teleskopi për të zëvendësuar Hubble mund të ketë qenë rreth një miliard dollarë.

Sot, astrofizikanët kanë arritur të dërgojnë të gjithë vëzhguesit e rinj në hapësirë ​​në distanca katër herë më larg se hëna. Tani teleskopi hapësinor James Webb përgatitet të studiojë një mori objektesh kozmike.

Eksploruesit tanë robotikë kanë vizituar të gjithë planetët e diellit (përfshirë atë ish-planetin Pluton), si dhe dy kometa dhe një asteroid.

Ata kanë siguruar sasi të mëdha të dhënash rreth tyre dhe hënave të tyre, veçanërisht Europa e Jupiterit dhe Enceladus i Saturnit, ku oqeanet shtrihen poshtë një kore e akullt mund të strehojë forma të çuditshme jete.

Misionet e ardhshme nga Shtetet e Bashkuara, Agjencia Evropiane e Hapësirës, ​​Kina, Japonia, India dhe Rusia vetëm sa do të rrisin aftësitë e emisarëve robotë dhe rëndësinë shkencore të zbulimeve të tyre.

Secili prej këtyre misioneve ka kushtuar shumë më pak se një udhëtim i vetëm që do të dërgonte njerëz.

 

Në vitin 2020, NASA shpalli arritjet e titulluara “20 zbulime në 20 vjet shkencë në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës”.

Shtatëmbëdhjetë prej tyre ishin të kryera nga robotët. Të tilla si lëshimi i satelitëve të vegjël, zbulimi i grimcave kozmike, përdorimi i kushteve të mikrogravitetit për zhvillimin e drogës dhe studimin e flakëve, dhe printimi 3-D në hapësirë.

Tre të tjerët u morën me atrofinë e muskujve dhe humbjen e kockave, rritjen e ushqimit ose identifikimin e mikrobeve në hapësirë ​​.