Pas luftës në Ukrainë, ky do jetë konflikti më i rëndë i këtij viti

Konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës nuk është i vetmi që shqetëson autoritetet në mbarë botën. Larg fokusit ka dhe konflikte të tjera, si ai midis Armenisë dhe Azerbajxhanit, i cili konsiderohet i dyti më i rëndësishëm i këtij viti 2023, sipas qendrës analitike të Grupit Ndërkombëtar të Krizave.

Një luftë e re që do të ishte më e shkurtër, sipas ICG, por jo më pak dramatike se episodi i mëparshëm i luftës i përjetuar në vitin 2020: 6 javë në të cilat vdiqën më shumë se 7000 ushtarë dhe që përfundoi me fitoren e Azerbajxhanit.

Sipas informacioneve të ICG-së, Azerbajxhani është në rritje. Ushtria e saj është disa herë më e madhe se ajo e Armenisë, ajo është e pajisur shumë më mirë dhe mbështetet nga Turqia. Përveç kësaj, ka përfituar në mënyrë indirekte nga konflikti në Ukrainë, pasi gazi nga vendi është rritur.

Nga ana tjetër, qendra analitike kujton se Rusia ka vendosur trupa në rajon pas luftës së vitit 2020, pa mundur të ndalojë shpërthimet e ndryshme të dhunës.

Sipas kësaj OJQ-je, fillimi i luftës me Ukrainën ka ndikuar në negociatat e paqes mes dy vendeve, pasi Moska, historikisht, ka tentuar të udhëheqë përpjekjet për paqe në këtë konflikt mbi Nagorno-Karabakun. Rivendosja e komunikimeve, e ndërprerë në vitet ‘80, besohej se do të hapte rrugën për arritjen e një marrëveshjeje për çështjen e së ardhmes në këtë rajon. Por, pas luftës së vitit 2020, Jerevani hoqi dorë nga kërkesa e tij prej dekadash për status special për Nagorno-Karabakun, megjithëse kërkon të drejta speciale dhe garanci sigurie për armenët që jetojnë atje.