Pas arrestimit, Greta Thunberg vijon protestat

Greta Thunberg dhe rreth 30 aktivistë të tjerë u përballën me temperaturat nën zero të premten në një protestë ku bënë thirrje për drejtësi klimatike ndërsa Forumi Ekonomik Botëror përfundoi në Davos.

Protestuesit brohorisnin “Çfarë duam? Drejtësi klimatike. Kur e duam? Tani” dhe “Lëndët djegëse fosile duhet të largohen”, ndërsa Thunberg mbajti një tabelë që shkruante “Mbaje në tokë”.

Thunberg, e cili u arrestua nga policia në Gjermani në fillim të kësaj jave gjatë një demonstrate kundër zgjerimit të një miniere qymyri, ishte në Davos pas një diskutimi të përbashkët në tryezën e të enjtes me kreun e Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë.

Ndërsa shefi i IEA-s, Fatih Birol, agjencia e të cilit bën rekomandime politike për energjinë, këmbënguli se kalimi në zero neto duhej të përfshinte një përzierje të palëve të interesuara.

Në krahun tjetër Thunberg i qëndroi qëndrimit të saj kundër të gjitha zhvillimeve të reja të naftës, gazit dhe qymyrit.

Thunberg dhe miqtë e saj aktivistë kanë paraqitur një njoftim për “pushim dhe ndalim” për drejtuesit e naftës dhe gazit, të cilin protestuesit e lëshuan gjatë demonstratës të premten në Davos.

Industria e naftës dhe gazit, e cila është akuzuar nga aktivistët për rrëmbimin e debatit për ndryshimet klimatike në resortin zviceran të skive, ka thënë se duhet të jetë pjesë e tranzicionit të energjisë pasi lëndët djegëse fosile do të vazhdojnë të luajnë një rol të madh në përzierjen e energjisë  ndërsa bota kalon në një ekonomi me karbon të ulët.

Në vitin 2019, 16-vjeçarja e atëhershme Thunberg mori pjesë në takimin kryesor të WEF, duke u thënë liderëve se “shtëpia jonë është në zjarr”. 

*TiboNews