Pas Amazonit, punëtorët e Apple kërkojnë të formojë sindikatë

Punëtorët në një dyqan të Apple në Atlanta planifikojnë të bëhen të parët në SHBA që do të zhvillojnë zgjedhjet për sindikata.

Sindikata e propozuar do të përfshijë 107 punëtorë në një dyqan Apple në veriperëndim të Atlantës.

Shtatëdhjetë përqind e punëtorëve kanë nënshkruar kartat e mbështetjes dhe planifikojnë të paraqesin një peticion zgjedhor në Bordin Kombëtar të Marrëdhënieve të Punës.

Përpjekja mbështetet nga Punonjësit e Komunikimit të Amerikës nën një fushatë më të gjerë për të organizuar punonjës të teknologjisë dhe do të quhej “Unioni i Punëtorëve të Apple”.

“Për momentin, mendoj se është koha e duhur sepse ne thjesht shohim momentin që lëkund rrugën e punëtorëve,” tha një punëtor i dyqanit.

“Ndërsa u ulëm dhe rivlerësuam, ajo që kuptuam është se na pëlqen të jemi në Apple – dhe të largohemi nga Apple, kjo nuk është diçka që asnjëri prej nesh dëshiron të bëjë. Por përmirësimi i tij është diçka që donim të bënim”, shtoi ai.

Organizatorët thanë se pagat në dyqan bien nën pagën minimale.

Paga fillestare është rreth 20 dollarë për orë, nën 31 dollarë për orë që një prind i vetëm me një fëmijë duhet të jetojë atje.

Sindikata dëshiron të rrisë pagat bazë në 28 dollarë në orë, minimumi që thotë se është i nevojshëm për një punonjës të vetëm për të përballuar një apartament me një dhomë gjumi pa u ngarkuar me qira.

Gjithashtu kërkon rritje më të mëdha për të kompensuar inflacionin dhe ndarje më të madhe të fitimit për t’iu përshtatur punonjësve të korporatës

Diskutimet serioze për bashkimin e sindikatave në dyqanin e Atlantës filluan pasi disa punëtorë, përfshirë Bowles, filluan pas grindjes për sindikatat e Amazon në Bessemer, Ala.

Edhe pse punëtorët e Amazon u mundën në zgjedhjet e para, ajo frymëzoi punëtorët e Apple të dilnin përpara.

“Dikush duhet të jetë i pari që bën diçka,” tha Bowles. “Të qenit i pari nuk ka rëndësi për ne. Ta bëjmë atë është ajo që ka rëndësi për ne. Dhe nëse duhet të jemi të parët, do të jemi të parët.”

Microsoft, konkurrenti kryesor i Apple, mbetet i pa bashkuar për të drejtat e punëtorëve, ashtu si shumica e kompanive të mëdha të teknologjisë.

Por kohët e fundit ka pasur dridhje trazirash, me punëtorët në Alphabet, kompania e Google, duke krijuar një grup për mbrojtjen e punëtorëve vitin e kaluar.