Paralajmërojnë ekspertët: Mos flini asnjëherë pa larë dhëmbët

Universiteti i Osakës ka kryer një hulumtim ku ka dalë në përfundimin se, të shtrihesh për të fjetur pa larë dhëmbët në darkë, përbën një potencial të lartë për t’u prekur nga sëmundjet e zemrës, madje mund të çojë deri në vdekje të papritur.
Në hulumtimin e kryer në Universitetin e Osakës në Japoni, u përzgjodhën 1675 persona. Pjesëmarrësit u ndanë në katër grupe: ata që i lajnë dhëmbët dy herë në ditë në mëngjes dhe në mbrëmje; ata që i lajnë dhëmbët vetëm gjatë natës; ata që i kanë larë vetëm në mëngjes dhe ata që nuk i kanë larë fare.
Studiuesit morën gjithashtu parasysh moshën, gjininë dhe historinë e pirjes së duhanit të pjesëmarrësve. Përveç kësaj, të dhënat shëndetësore të pjesëmarrësve u ekzaminuan nga studiuesit.
Hulumtimi u përqendrua në sëmundjet kardiovaskulare si dështimi i zemrës, aritmia, sulmi në zemër, dhimbje gjoksi dhe valvula e zemrës që kërkon kirurgji.
Ata që lanë dhëmbët dy herë në ditë dhe vetëm natën, kishin përqindje dukshëm më të lartë të mbijetesës së sëmundjeve kardiovaskulare, sesa ata që nuk i lanë fare.
Sipas rezultateve të hulumtimit, larja e dhëmbëve vetëm në mëngjes është e pamjaftueshme dhe larja gjatë natës është jashtëzakonisht e rëndësishme për shëndetin. Rezultatet e hulumtimit u publikuan në revistën “Scientific Reports”.