Paralajmërimi i shkencëtarëve: Planeti Tokë mund të zhduket

Njerëzit do të vdesin në Tokë në 250 milionë vjet nëse ndalojmë djegien e lëndëve djegëse fosile menjëherë, zbulon një studim i ri.

Simulimet kompjuterike sugjerojnë se planeti ynë do të përballet me një zhdukje masive që do të zhdukë të gjithë gjitarët, raportojnë ekspertët nga Universiteti i Bristolit.

Çdo formë jete ende e gjallë në Tokë në atë kohë do të duhej të përballej me temperaturat midis 40 dhe 70 gradë, thonë ata.

Por llogaritjet e tyre nuk marrin parasysh gazrat serrë të emetuara gjatë djegies së lëndëve djegëse fosile dhe burimeve të tjera të shkaktuara nga njeriu, kështu që data e vdekjes sonë ka të ngjarë të jetë më e hershme, raporton Daily Mail.

Kjo do të ishte zhdukja e parë masive që prej vdekjes së dinosaurëve, rreth 66 milionë vjet më parë kur Toka u godit në mënyrë katastrofike nga shkëmbinjtë masivë hapësinorë.

Parashikimet e frikshme të studimit të ri

Studimi i ri u drejtua nga Dr Alexander Farnsworth, një studiues i lartë në Shkollën e Shkencave Gjeografike në Universitetin e Bristolit.

“Pamja në të ardhmen e largët duket shumë e tmerrshme,” tha Dr. Farnsworth.

“Niveli i dioksidit të karbonit mund të jetë dyfishi i nivelit të energjisë elektrike. Njerëzit, së bashku me shumë specie të tjera, do të vdisnin për shkak të paaftësisë së tyre për ta nxjerrë këtë nxehtësi përmes djersës, duke i ftohur trupat e tyre”, tha ai.

Formimi i një kontinenti të ri

Në 250 milionë vjet, të gjitha kontinentet e Tokës do të lëvizin së bashku për të formuar një superkontinent të njohur si Pangea Ultima, sipas studiuesve.

Toka do të formonte një formë donuti me një det të brendshëm në mes, gjithçka që kishte mbetur nga Oqeani Atlantik dikur i fuqishëm.

Ndërkohë, Oqeani Paqësor përreth do të zinte pjesën më të madhe të sipërfaqes së Tokës. Pangea Ultima është vetëm një projeksion i mundshëm se si mund të duket Toka.

Shkencëtarët janë pothuajse të sigurt se kontinentet e Tokës do të bashkohen ngadalë dhe do të formojnë një masë të nxehtë dhe të thatë.

Proceset tektonike në koren e Tokës që do të bashkonin kontinentet do të çonin në shpërthime më të shpeshta vullkanike që do të prodhonin një çlirim të madh të dioksidit të karbonit në atmosferë, i cili do të ngrohte më tej planetin. Kësaj i shtohet një formë tjetër më pak e njohur e ngrohjes globale – ndriçimi natyror i Diellit, i cili vazhdimisht i bën planetët gjithnjë e më të nxehtë.

“Një superkontinent i sapoformuar do të krijonte në mënyrë efektive një goditje të trefishtë që përfshin një efekt kontinentaliteti, një diell më të ngrohtë dhe më shumë CO2 në atmosferë, duke rritur nxehtësinë për shumicën e planetëve,” tha Dr Farnsworth.

Temperaturat jonormale

“Rezultati është kryesisht një mjedis armiqësor pa burime ushqimi dhe uji për gjitarët.” “Temperaturat ndërmjet 40 dhe 50 gradë Celsius, madje edhe më të larta, krijojnë një nivel të lartë lagështie dhe në fund do të vulosnin fatin tonë”, thotë doktori.

Për studimin, shkencëtarët përdorën modele të kompjuterizuara klimatike për të simuluar tendencat në temperaturë, erë, shi dhe lagështi për Pangea Ultima.

Për të vlerësuar nivelet e ardhshme të CO2, ekipi përdori një model të lëvizjes së pllakave tektonike, oqeaneve kimike dhe më shumë për të hartuar hyrjet dhe daljet e CO2.

Studiuesit theksojnë se nuk kanë marrë parasysh kontributin e emetimeve të CO2 nga djegia e lëndëve djegëse fosile, e cila tani përmendet zakonisht si shkaku më i madh i ndryshimeve klimatike.