Papa në Kanada për të kërkuar falje për abuzimin indigjen

Papa Françesku u tha gazetarëve në bordin e avionit papal se vizita e tij në Kanada do të jetë një vizitë pendimi.

“Le të jemi të kujdesshëm në këtë udhëtim, që siç thashë është një udhëtim pendimi.”

Papa do të kërkojë falje në tokën kanadeze dhe në emër të Kishës Katolike Romake për abuzimin që pësuan fëmijët indigjenë në shkollat ​​rezidenciale të drejtuara kryesisht nga kisha.

Ai zbarkoi në Edmonton, Alberta të dielën, i përshëndetur nga guvernatori i përgjithshëm Mary Simon, kryeministri Justin Trudeau dhe udhëheqësit indigjenë përpara vizitës së tij njëjavore.

Pas një shfaqjeje të shkurtër, Papa u takua dhe shkëmbeu dhurata me disa liderë indigjenë.

Më shumë se 150,000 fëmijë indigjenë u dërguan në shkolla rezidenciale midis viteve 1881 dhe 1996. Të ndarë nga familjet e tyre, shumë fëmijë u abuzuan fizikisht dhe seksualisht ndërsa u detyruan të braktisnin gjuhën dhe traditat e tyre.

Ndërsa liderët kanadezë kanë ditur për një numër të madh fëmijësh që vdesin në shkolla që nga viti 1907, çështja u vu në ballë me zbulimin e varreve të dyshuara të pashënuara në ose pranë zonave të ish shkollave rezidenciale vitin e kaluar.

Papa është planifikuar të vizitojë një ish-shkollë rezidenciale dhe të takohet me njerëz indigjenë, përfshirë të mbijetuarit.

Por shumë të mbijetuar dhe udhëheqës indigjenë thonë se shpresojnë për më shumë se një falje… si drejtësia, kompensimi financiar dhe rikuperimi i objekteve.