Papa kërkon falje për abuzimet ndaj indigjenëve në Kanada

Papa Françesku i ka kërkuar falje një grupi delegatësh indigjenë për rolin e Kishës Katolike në sistemin e shkollave rezidenciale të Kanadasë.

Papa Françesku u takua privatisht në Vatikan këtë të premte me delegatët e First Nations, indigjenëve Inuit dhe Metis.

Papa kërkoi faljen e Zotit për “sjelljen e mjerueshme” të anëtarëve të Kishës Katolike, duke njohur gabimet e bëra ndaj indigjenëve në shkollat ​​rezidenciale.

“Dua t’ju ​​them me gjithë zemër: Më vjen shumë keq”, tha Françesku gjatë takimit final me delegatët.

“Dhe unë bashkohem me vëllezërit e mi, peshkopët kanadezë për t’ju kërkuar falje.”

Papa shtoi se ishte “i indinjuar” dhe “turpëruar” për abuzimet e pësuar në shkollat ​​rezidenciale të drejtuara nga kishat në Kanada dhe tha se edukatorët katolikë në këto objekte nuk respektonin identitetin, kulturën dhe vlerat shpirtërore indigjene.

Përveç kërkimit të faljes, Papa Françesku u zotua të udhëtojë në Kanada. Një datë zyrtare nuk është caktuar për udhëtimin, por Papa tha se shpresonte të vizitonte Kanadanë “në ditët” rreth festës së Shën Anës.

Një falje papale për rolin e kishës në lehtësimin e shkollave rezidenciale të Kanadasë ishte një nga 94 rekomandimet e përshkruara nga Komisioni i së Vërtetës dhe Pajtimit, i cili nga viti 2008 deri në 2015 shqyrtoi të dhënat e shkollave rezidenciale të vendit. Shumë të mbijetuar të shkollave rezidenciale kanë thënë se një kërkim falje do të ishte më kuptimplotë nëse Papa Françesku do të udhëtonte në Kanada për të.

Përafërsisht 190 njerëz, duke përfshirë delegatë, familje dhe mbështetës, u mblodhën të premten për të ndarë praktikat shpirtërore, si lutjet dhe këngët tradicionale, dhe për të dëgjuar fjalët e Papës gjatë fjalimit të fundit. Delegatët i dhuruan gjithashtu Papës dhurata, duke përfshirë këpucë bore dhe një libër të lidhur me tregime të Metis.