Papa: Furnizimi me armë në Ukrainë është moralisht e pranueshme

Papa Françesku tha të enjten se ishte moralisht legjitime që kombet të furnizonin Ukrainën me armë për të ndihmuar vendin të mbrohej nga agresioni rus.

Duke folur me gazetarët në bordin e një aeroplani që kthehej nga një udhëtim tre-ditor në Kazakistan, Françesku i kërkoi gjithashtu Kievit të ishte i hapur ndaj dialogut eventual, edhe pse mund të “ndiejë erë” sepse do të ishte e vështirë për palën ukrainase.

Lufta në Ukrainë, të cilën Rusia e pushtoi më 24 shkurt, siguroi sfondin e vizitës së Papës në Kazakistan, ku ai mori pjesë në një kongres të udhëheqësve fetarë nga e gjithë bota.Në një konferencë shtypi 45-minutëshe në ajër, një gazetar pyeti nëse do të ishte moralisht e drejtë që vendet të dërgonin armë në Ukrainë.

“Ky është një vendim politik, i cili mund të jetë moral, moralisht i pranueshëm, nëse bëhet në kushte morale”, tha Françesku.

Ai shpjegoi parimet “Lufta e Drejtë” e Kishës Katolike Romake, të cilat lejojnë përdorimin proporcional të armëve vdekjeprurëse për vetëmbrojtje kundër një kombi agresor.

“Vetëmbrojtja nuk është vetëm e ligjshme, por edhe shprehje e dashurisë për atdheun. Ai që nuk mbron veten, që nuk mbron diçka, nuk e do atë. Ata që mbron (diçka) e duan atë,” tha ai. Duke shpjeguar ndryshimi midis asaj se kur është morale apo imorale të furnizosh armë në një vend tjetër, Françesku tha:

“Mund të jetë imorale nëse qëllimi është të provokojë më shumë luftë, ose të shesë armë ose të hedhë armë që (një vendi) nuk ka më nevojë. Motivimi është ai që në një pjesë të madhe e cilëson moralin e këtij veprimi,” tha ai.

Papa, i cili për herë të dytë në një udhëtim ndërkombëtar u ul në konferencën për shtyp në vend që të qëndronte në këmbë për shkak të një sëmundjeje të zgjatur të gjurit, u pyet nëse Ukraina duhet të negociojë me vendin që e pushtoi atë dhe nëse kishte një “vijë të kuqe” Ukraina duhet barazim, në varësi të aktiviteteve ruse, pas së cilës ajo mund të refuzojë të negociojë.

“Është gjithmonë e vështirë të kuptosh dialogun me vendet që kanë filluar një luftë… është e vështirë, por nuk duhet të hidhet poshtë,” tha ai.

“Unë nuk do ta përjashtoja dialogun me asnjë fuqi që është në luftë, edhe nëse është me agresorin… Ndonjëherë duhet të bësh dialog si ky. Ka erë, por duhet bërë,” tha ai.

Papa përdori fjalën italiane “puzza” (erë ose erë e keqe), ekuivalente në gjuhën angleze “holding your nose” për të përshkruar të bësh diçka që dikush do të preferonte të mos bënte.

“Ai (dialogu) është gjithmonë një hap përpara, me dorën e shtrirë, gjithmonë. Sepse përndryshe ne mbyllim të vetmen derë të arsyeshme për paqen,” tha Françesku.

“Ndonjëherë ata (agresori) nuk e pranojnë dialogun. Sa keq. Por dialogu duhet bërë gjithmonë, ose të paktën të ofrohet. Dhe kjo u bën mirë atyre që e ofrojnë”, tha ai.

 

*TiboNews