Papa Françesku i kërkon Evropës të zgjidhë konfliktet dhe të ndezë shpresën në Ukrainë

Papa Françesku i bëri thirrje BE-së të zhvillojë diplomacinë e paqes për zgjidhjen e konflikteve, duke filluar me luftën ruse në Ukrainë.

Gjatë qëndrimit të tij në Portugali Papa ka shprehur optimizëm se Evropa mund të sugjerojë qasje novatore për të arritur paqen dhe rezolutat diplomatike, në vend që thjesht të supozojë se lufta dhe gara e armatimeve janë të pashmangshme.

“Bota ka nevojë për Evropën, Evropën e vërtetë: ajo ka nevojë për rolin e saj si një urë dhe paqebërës në pjesën e saj lindore, në Mesdhe, në Afrikë dhe në Lindjen e Mesme,” ka thënë ai.

Ndër të tjera Papa Françesku ka theksuar se është e nevojshme vendosja e diplomacisë paqësore për zgjidhjen e konflikteve dhe uljen e tensioneve. Sipas tij kjo diplomaci duhet të ketë parasysh sinjalet delikate të tensionit dhe të jetë në gjendje të dallojë kuptimet e fshehura.

Për Evropën, Papa pyeti: “Ku po lundroni nëse nuk po i tregoni botës shtigjet e paqes, mënyra krijuese për t’i dhënë fund luftës në Ukrainë dhe konflikteve të shumta që shkaktojnë kaq shumë gjakderdhje? … Perëndim, në çfarë drejtimi po lundroni?”

“Teknologjitë tuaja, të cilat kanë sjellë progres dhe kanë globalizuar botën, nuk janë në vetvete të mjaftueshme, aq më pak armët tuaja shumë të sofistikuara, të cilat nuk përfaqësojnë investime për të ardhmen, por një shterim të kapitalit të tij autentik njerëzor: atë të arsimit, shëndetësisë, mirëqenies”, tha Françesku.

Gjithashtu ai është shprehur se është shqetësuese kur lexojmë se në shumë vende që fondet vazhdojnë të investohen në armë dhe jo në të ardhmen e të rinjve.

Vizita e vazhdueshme e Papës në Portugali, ku ai udhëtoi për Ditën Botërore të Rinisë në Lisbonë, do të vazhdojë deri të dielën.