Pandemia ndihmoi shkencëtarët për të studiuar emetimet në atmosferë

Studiuesit kanë luftuar për të përcaktuar sasinë në kohë reale se sa dioksid karboni prodhojnë njerëzit. Bllokimet nga pandemia COVID-19 paraqitën një mundësi unike për të marrë një pamje më të qartë.

Që nga Revolucioni Industrial, njerëzit kanë shtuar grumbullime CO2 shtesë duke djegur lëndë djegëse fosile, duke ngrohur planetin me 1.2 gradë Celsius deri më tani.

Ndërsa është mjaft e lehtë të dish se sa CO2 total ka në atmosferë, është e vështirë të analizosh se sa po shton njerëzimi në çdo kohë të caktuar.

Kjo për shkak se proceset natyrore të Tokës krijojnë gjithashtu gazin, dhe sepse ka një mori burimesh për emetimet e vetë qytetërimit, disa prej të cilave rriten ose pakësohen nga ora.

Por tani, çuditërisht, pandemia Covid-19 ka ndihmuar që shkencëtarët t’u japin një mjet më të mirë nga për të vlerësuar ndryshimet e vogla në emetimet e karburanteve fosile. Një ekip studiuesish përdori Observatorin Atmosferik Bregdetar të Weybourne në Mbretërinë e Bashkuar për të testuar ajrin për dioksid karboni dhe oksigjen veçmas, më pas përmblodhi matjet së bashku.

Çelësi për ndarjen e emetimeve natyrore nga ato të shkaktuara nga njeriu është raporti midis CO2 dhe oksigjenit.

“Monitorimi i emetimeve në kohë reale do t’i ndihmojë zyrtarët të përcaktojnë nëse funksionon apo jo, dhe të përshtaten në përputhje me rrethanat. Dëshironi ta gjurmoni, sepse nëse del jashtë binarëve, dëshironi ta dini sa më shpejt të jetë e mundur,” thotë shkencëtari i klimës në Universitetin e Arizonës Veriore, Kevin Gurney.