AlbanianEnglish

Pamja e jashtëzakonshme e eklipsit të Hënës

Ditën e sotme hëna dhuroi një pamje spektakolare, me një ngjyrë të kuqe si gjaku.

Sipas astrologëve planeti ynë ishte i pozicionuar drejtpërdrejt midis Diellit dhe Hënës për disa minuta.

Në atë kohë Hëna bie plotësisht në hijen e Tokës, duke e kthyer përkohësisht në një nuancë të errët të së kuqes.

Ngjyra e saj krijohet nga rrezet e diellit të projektuara përmes atmosferës së Tokës në sipërfaqen me hije të Hënës.

Në një eklips total hënor, e gjithë Hëna bie brenda ombrës, pjesës më të errët të hijes së Tokës.

Llojet e tjera të eklipsit hënor janë eklipsi hënor penumbral, eklipsi i pjesshëm hënor dhe një lloj relativisht i rrallë i eklipsit hënor i quajtur eklipsi hënor qendror.

Eklipsi hënor përkoi me një ngjarje të veçantë, koha kur Hëna është më afër Tokës në orbitën e saj dhe për këtë arsye duket më e madhe se zakonisht.

 

Në Greqi, vrojtuesit e qiellit u mblodhën në Tempullin e Posedonit pranë Athinës për të vëzhguar hënën përpara eklipsit të plotë.

Në Evropë, ishte e dukshme vetëm për disa kohë për shkak të perëndimit të Hënës, por në kontinentin amerikan, zonat me qiell të pastër kanë pasur një pamje të jashtëzakonshme.

You don't have permission to register