Palët në Sudan bien dakord për armëpushim

Sudani po zgjohet me një armëpushim 72-orësh, i cili hyri në fuqi në mesnatë të hënën. Ky është të paktën pezullimi i tretë i luftimeve që nga shpërthimi i dhunës këtë muaj, por të tjerët nuk qëndruan. Sekretari amerikan i Shtetit Antony Blinken tha se ishte arritur një marrëveshje midis ushtrisë dhe Forcave të Mbështetjes së Shpejtë paraushtarake (RSF) pas 48 orësh negociatash. Të paktën 400 njerëz janë vrarë që nga shpërthimi i luftimeve më 15 prill. Të dyja palët në konflikt njoftuan në mënyrë të pavarur përfshirjen e tyre në armëpushim.

Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, António Guterres, ka paralajmëruar se dhuna në Sudan rrezikon të shkaktojë një “përvëlim katastrofik” që mund të përfshijë të gjithë rajonin dhe më gjerë.

Do të ketë shpresa se armëpushimi do t’i lejojë civilët të largohen nga qyteti. Qeveritë e huaja do të shpresojnë gjithashtu se kjo do të lejojë evakuimet e vazhdueshme jashtë vendit.