OKB: Uria në Gaza mund të jetë krim lufte shkaktuar nga Izraeli

Pas muajsh paralajmërimesh, një raport i fundit i mbështetur nga OKB-ja ofroi prova të forta statistikore se katastrofa humanitare në Gaza po shndërrohet në një zi buke të shkaktuar nga njeriu.

Ajo ka rritur presionin ndaj Izraelit për të përmbushur përgjegjësitë ligjore për të mbrojtur civilët palestinezë dhe për të lejuar furnizimet e duhura të ndihmës humanitare për të arritur njerëzit që kanë nevojë për të.

Zyrtari më i lartë i OKB-së për të drejtat e njeriut, Volker Türk, tha në një intervistë për BBC se Izraeli mbante një faj të madh dhe se kishte fakt “të besueshëm” që Izraeli po përdorte urinë si një armë lufte në Gaza.

Türk, i cili është komisioneri i lartë i OKB-së për të drejtat e njeriut, tha se nëse vërtetohet qëllimi, kjo do të përbënte një krim lufte.

Ministri i Ekonomisë i Izraelit, Nir Barkat, një politikan i lartë në partinë Likud të Benjamin Netanyahut, i hodhi poshtë paralajmërimet e Türk si “të pakuptimta – një gjë krejtësisht e papërgjegjshme për t’u thënë”.

Ashtu si kolegët e tij të kabinetit, Barkat këmbënguli se Izraeli po lejonte të gjithë ndihmën e ofruar nga SHBA dhe pjesa tjetër e botës. Izraeli thotë se OKB-ja nuk arrin të shpërndajë atë që ka mbetur pasi Hamasi të ketë ndihmuar veten.

Por një varg i gjatë kamionësh të ngarkuar plotësisht me ndihma që nevojiten dëshpërimisht në Rripin e Gazës po mbështeten në anën egjiptiane të kufirit me Rafahun. Ata mund të hyjnë në Gaza vetëm përmes Izraelit, pas një serie kontrollesh komplekse dhe burokratike.

Mungesa e furnizimeve adekuate e ka detyruar Jordaninë, dhe tani vendet e tjera, përfshirë SHBA-në dhe Britaninë e Madhe, të heqin ndihmat nga ajri – mënyra më pak efektive për të ofruar furnizime humanitare.

Palestinezët në terren që luftojnë për të siguruar një pjesë përpiqen të notojnë drejt paletave që kanë zbritur në det, por shumë prej tyre po vdesin.

Marina e SHBA po dërgon gjithashtu një flotilje inxhinierike përtej Atlantikut për të ndërtuar një skelë të përkohshme për ndihmat në tokë nga deti.

Asnjë nga këto nuk do të ishte e nevojshme nëse Izraeli do t’i jepte akses të plotë rrugor në Gaza dhe do të përshpejtonte dërgimin e furnizimeve përmes portit modern të kontejnerëve në Ashdod, vetëm rreth gjysmë ore me makinë në veri të Rripit të Gazës.

Në një intervistë nga Gjeneva, Türk tha se kishin dalë prova se Izraeli po ngadalësonte ose po ndalonte dërgimin e ndihmave.

Türk dënoi sulmet e Hamasit ndaj civilëve dhe ushtarëve izraelitë më 7 tetor, duke përfshirë vrasjen, përdhunimin dhe marrjen e pengjeve. Por ai tha gjithashtu se asnjë palë në luftë nuk duhet t’i shmanget përgjegjësisë për veprimet e saj, duke përfshirë çdo përpjekje për të ndaluar furnizimet me ndihma nga njerëzit që kanë nevojë për të në Gaza.

Shqetësimi për katastrofën humanitare në Rripin e Gazës u thellua javën e kaluar me publikimin e një komenti të shkruar me maturi së bashku me një sërë hartash, grafikësh dhe statistikash. Ai shkaktoi më shumë paralajmërime nga aleatët e Izraelit se duhet të ndryshojë mënyrën se si po lufton luftën kundër Hamasit për të kursyer civilët nga vdekja qoftë nga eksplozivi i fortë apo nga uria.

Studimi është raporti më i fundit nga një rrjet ndërkombëtar i respektuar, Klasifikimi i Fazës së Sigurisë Ushqimore të Integruar, i njohur si IPC. Ai u siguron qeverive, OKB-së dhe agjencive të ndihmës të dhëna apolitike për të matur shkallën e urisë. Titulli i raportit ishte i ashpër – “Rripi i Gazës: Zia e bukës është e afërt pasi 1.1 milion njerëz, gjysma e Gazës, përjetojnë pasiguri ushqimore katastrofike”.

Të dhënat e tij shpjeguan se si zia e bukës mund të vinte në çdo kohë në tetë javët e ardhshme ose më shumë nëse nuk do të ketë armëpushim dhe ndihma në Rripin e Gazës.