OKB: Rreth 10,000 civilë janë vrarë që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë

Komisioneri i Lartë i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (OHCHR) njoftoi të martën se rreth 10,000 civilë kanë humbur jetën që nga shpërthimi i luftës në Ukrainë më 24 shkurt 2022. Një raport i ri thotë se 9,444 vdekje civile dhe 16,940 lëndime civile janë konfirmuar që kur ushtria ruse pushtoi territorin ukrainas.

Në mesin e viktimave, 500 prej tyre rezultojnë fëmijë. Numri aktual i viktimave ka të ngjarë shumë më i lartë. Komisioneri i Lartë theksoi se mungojnë të dhënat për disa zona. Kjo vlen veçanërisht për qytete të tilla si Mariupol, Lisichansk dhe Severodonetsk, të cilat u kapën nga trupat ruse pas armiqësive të zgjatura.

Dhe në Kiev ka frikë se numri i civilëve të luftës është me mijëra, më i rëndë se sa është regjistruar zyrtarisht. Sipas OKB-së, shumica dërrmuese e njerëzve që vdiqën u vranë në zonat e bombarduara nga trupat ruse dhe të mbrojtura nga ukrainasit. Pjesa tjetër u vranë në zonat e kontrolluara nga forcat e armatosura ruse.

Në rajonet separatiste në pjesën lindore të Ukrainës, përkatësisht Donetsk dhe Luhansk, viktimat janë në mënyrë disproporcionale më të larta se në çdo rajon tjetër të Ukrainës – në kryeqytetin Kiev, në qendër dhe në perëndim të vendit. Sipas Kombeve të Bashkuara, shumica e civilëve u vranë në muajt e parë të luftës.