OKB: 10 milionë të zhvendosur nga Ukraina që nga fillimi i luftës

Përshkallëzimi i luftës në Ukrainë ka detyruar më shumë se 10 milionë njerëz nga Ukraina të kalojnë kufirin në vendet fqinje që nga fundi i shkurtit, njoftoi të martën Agjencia e Kombeve të Bashkuara për Refugjatët.

Raporti i agjencisë ka regjistruar gjithsej 10,107,957 kalime kufitare nga Ukraina që nga fillimi i luftës.

“Është një nga krizat më të mëdha të zhvendosjes së detyruar që nga Lufta e Dytë Botërore, dhe sigurisht më e shpejta”, thuhet në raportin e fundit të UNHCR-së për Trendet Globale.

Sipas OKB-së, më shumë se 6.1 milionë refugjatë nga Ukraina kanë hyrë në Poloni, Rumani, Moldavi, Hungari, Rusi, Sllovaki dhe Bjellorusi që nga e marta ndërsa shumë janë detyruar të lëvizin brenda Ukrainës.

Gati katër milionë kanë aplikuar për qëndrim të përkohshëm në një vend fqinj, tha OKB.

Mbi pesë milionë njerëz kaluan në Poloni, ndërsa një milion të tjerë kaluan në Hungari dhe Rumani që kur Rusia nisi një pushtim të plotë të Ukrainës më 24 shkurt.

Shumë refugjatë nga Ukraina gjithashtu janë dërguar me forcë në Rusi, ku përballen me abuzime të të drejtave të njeriut. OKB regjistroi afro dy milionë kalime kufitare nga Ukraina në Rusi.

Muajin e kaluar, OKB-ja vlerësoi Poloninë për mbështetjen e refugjatëve që ikin nga Ukraina.

Vlerësohet se më shumë se 1.2 milionë refugjatë janë duke banuar aktualisht në Poloni, shumë prej tyre janë pritur si mysafirë në shtëpitë e qytetarëve polakë.

Me miliona të larguar nga Ukraina, si dhe zhvendosje të detyruar në Burkina Faso dhe Myanmar këtë vit, më shumë se 100 milionë njerëz janë të detyruar të lënë shtëpitë e tyre, për herë të parë në histori.

Kjo do të thotë se 1 në 78 njerëz në botë është detyruar të largohet nga dhuna, lufta, uria, ndjekja penale ose varfëria ekstreme.

OKB e përshkroi atë si “një moment historik dramatik që pak do ta kishin pritur një dekadë më parë”.

“Kjo është një krizë politike dhe do të zgjidhet vetëm me solidaritet dhe vullnet politik”, tha agjencia në Twitter.

Raporti i fundit i UNHCR-së, i cili përqendrohet në vitin 2021, tregon gjithashtu se Turqia i kujtoi vendin më të madh pritës të refugjatëve në botë vitin e kaluar, duke pritur më shumë se 3.8 milionë refugjatë.

Në Evropë, Gjermania ishte vendi i dytë më i madh pritës i refugjatëve, me 1.3 milionë refugjatë.

 

*TiboNews