OBSH: Vetmia shpallet një problem shëndetësor global

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) e ka shpallur vetminë një kërcënim urgjent për shëndetin global dhe kirurgu i përgjithshëm amerikan ka thënë se efektet e saj në vdekshmëri janë të barabarta me pirjen e 15 cigareve në ditë.

OBSH ka krijuar një komision ndërkombëtar, të udhëhequr nga kirurgu i përgjithshëm i SHBA-së, Dr. Vivek Murthy dhe i dërguari i Rinisë së Bashkimit Afrikan, Chido Mpemba, prej 11 avokatësh dhe ministrash të qeverisë, duke përfshirë Ralph Regenwanu, Ministrin e Përshtatjes ndaj Ndryshimeve Klimatike të Vanuatu dhe Ajuko Kato, Ministër përgjegjës për masat e vetmisë dhe izolimit në Japoni.

Ngritja e komisionit vjen pasi pandemia e Covid-19 ndaloi aktivitetet ekonomike dhe sociale, rriti nivelin e vetmisë, por edhe mes një ndërgjegjësimi të ri për rëndësinë e problemit. Komisioni do të punojë për tre vjet.