OBSH shpall linë e majmunit emergjencë globale

Përhapja e shpejtë e lisë së majmunëve përfaqëson një emergjencë shëndetësore globale, niveli më i lartë i alarmit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë, tha të shtunën Drejtori i Përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Etiketa e OBSH, “urgjencë e shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar (PHEIC)”, është krijuar për të shkaktuar një përgjigje të koordinuar ndërkombëtare dhe mund të zhbllokojë fondet për të bashkëpunuar në ndarjen e vaksinave dhe trajtimeve.

Anëtarët e një komiteti ekspertësh që u mblodhën të enjten për të diskutuar rekomandimin e mundshëm u ndanë mbi vendimin, me nëntë anëtarë kundër dhe gjashtë në favor të deklaratës.

“Megjithëse unë po deklaroj një emergjencë të shëndetit publik me shqetësim ndërkombëtar, për momentin ky është një shpërthim që është i përqendruar marrwdhwniet homoseksuale mes meshkujve, veçanërisht atyre me shumw partnerë seksualë,” tha Tedros në një konferencë për media në Gjenevë.

“Stigma dhe diskriminimi mund të jenë po aq të rrezikshëm sa çdo virus”, shtoi ai.

Ai tha se rreziku i lisë së majmunit, i cili përhapet përmes kontaktit të ngushtë dhe tenton të shkaktojë simptoma të ngjashme me gripin dhe lezione të lëkurës të mbushura me qelb, ishte i moderuar globalisht, me përjashtim të Evropës, ku OBSH e ka vlerësuar rrezikun si të lartë.

Shtëpia e Bardhë tha se deklarata ishte një “thirrje për veprim për komunitetin botëror për të ndaluar përhapjen e këtij virusi”. Raj Panjabi, drejtor i zyrës së gatishmërisë ndaj pandemisë në Shtëpinë e Bardhë, tha se një “përgjigje e koordinuar, ndërkombëtare është thelbësore” për të ndaluar përhapjen e sëmundjes dhe për të mbrojtur komunitetet në rrezikun më të madh.

Më parë, Tedros zakonisht ka miratuar rekomandimet e komitetit të ekspertëve, por dy burime i thanë Reuters më herët të shtunën thanë se ai ka të ngjarë të kishte vendosur të mbështeste nivelin më të lartë të alarmit për shkak të shqetësimeve rreth shkallës së shkallës së rasteve dhe furnizimit të shkurtër të vaksinave dhe trajtimeve.

Deri më tani këtë vit, ka pasur më shumë se 16,000 raste të lisë së majmunëve në më shumë se 75 vende dhe pesë vdekje në Afrikë.

Sëmundja virale është përhapur kryesisht te meshkujt që bëjnë seks me meshkuj në shpërthimin e fundit, jashtë Afrikës ku është endemike.

Ekspertët e shëndetësisë mirëpritën vendimin e OBSH-së për të nxjerrë deklaratën PHEIC, e cila deri më tani ishte aplikuar vetëm për pandeminë e koronavirusit dhe përpjekjet e vazhdueshme për të zhdukur poliomielitin.

“Rezultati i duhur është i qartë, mosshpallja e një emergjence në këtë pikë do të ishte një mundësi historike e humbur,” tha Lawrence Gostin, një profesor në Georgetown Law në Uashington, DC, duke e quajtur vendimin politikisht të guximshëm.

Vendimi duhet të ndihmojë në frenimin e përhapjes së sëmundjes virale, tha Josie Golding, kreu i epidemive dhe epidemiologjisë në Wellcome Trust.

“Ne nuk mund të presim që sëmundjet të përshkallëzohen përpara se të ndërhyjmë”, tha ajo.

 

Takimi i qershori

OBSH dhe qeveritë kombëtare janë përballur me presion të madh nga shkencëtarët dhe ekspertët e shëndetit publik për të ndërmarrë më shumë veprime kundër lisë së majmunëve.

Rastet e sëmundjes virale janë rritur që kur komisioni u mblodh për herë të parë në fund të qershorit, kur kishte vetëm rreth 3,000 raste.

Në atë kohë, grupi i ekspertëve ra dakord të rishqyrtonte pozicionin e tyre për deklaratën e emergjencës nëse shpërthimi përshkallëzohej.

Një nga çështjet kryesore që nxiti një rivlerësim ishte nëse rastet do të përhapeshin në grupe të tjera, veçanërisht fëmijët ose të tjerët që kanë qenë të prekshëm ndaj virusit në shpërthimet e kaluara në vendet endemike.

Të premten, Shtetet e Bashkuara identifikuan dy rastet e para të lisë së majmunëve tek fëmijët. Lexo më shumë

Zyrtarët e OBSH-së thanë të shtunën se po eksploronin mundësinë e përhapjes së virusit përmes mënyrave të reja të transmetimit.