OBSH: Rikthehet Ebola

Një pacient i dytë me Ebola ka vdekur në Republikën Demokratike Veriperëndimore të Kongos, njoftoi Organizata Botërore e Shëndetësisë të martën, disa ditë pasi u shfaq një shpërthim i ri i sëmundjes vdekjeprurëse.

Sipas testimit gjenetik nga OBSH, infeksioni i konfirmuar javën e kaluar ishte një “ngjarje e re e përhapjes”, një transmetim nga një kafshë e infektuar dhe jo e lidhur me shpërthimin e fundit, i cili u shpall i përfunduar në dhjetor.

Një zëdhënës i OBSH-së zbuloi më tej se fataliteti i dytë ishte një femër e afërme e rastit të parë.

Pacienti i parë filloi të shfaqte simptoma më 5 prill, por nuk kërkoi trajtim për më shumë se një javë. Ai u pranua në një qendër të trajtimit të Ebolës në Mbandaka, kryeqyteti i provincës Equateur të Kongos, më 21 prill dhe vdiq më vonë atë ditë.

Më 23 mars 2014, me 49 raste të konfirmuara dhe 29 vdekje, OBSH shpalli zyrtarisht një shpërthim të virusit të Ebolës (EVD).

Më 30 prill, SHBA mbylli një njësi të posaçme për trajtimin e Ebolës në Liberi. Rasti i fundit i njohur i Ebolës vdiq më 27 mars dhe vendi u shpall zyrtarisht pa Ebola më 9 maj 2015, pas 42 ditësh pa u regjistruar asnjë rast tjetër.