OBSH: Ky përbërës tek Cola dietike mund të shkaktojë kancer

Një ëmbëltues i zakonshëm i përdorur në produkte të tilla si Diet Coke është shpallur si potencialisht kancerogjene nga Organizata Botërorë e Shëndetësisë, në një lëvizje që ka të ngjarë të shkaktojë një debat të madh midis industrisë dhe rregullatorëve.

Aspartame, e përdorur në produkte nga pijet e gazuara dietike Coca-Cola deri te çamçakëzët Extra të Mars dhe disa pije Snapple, do të renditet në korrik si “ndoshta kancerogjen për njerëzit” për herë të parë nga Agjencia Ndërkombëtare për Kërkimin e Kancerit (IARC).

Vendimi i IARC, i finalizuar në fillim të këtij muaji pas një takimi të ekspertëve të jashtëm të grupit, synon të vlerësojë nëse diçka është një rrezik i mundshëm apo jo, bazuar në të gjitha provat e publikuara.

Vendimi nuk merr parasysh se sa nga një produkt mund të konsumojë një person në mënyrë të sigurt. Kjo këshillë për individët vjen nga një komitet i veçantë i ekspertëve të OBSH-së për aditivët e ushqimit, i njohur si JECFA (Komisioni i Përbashkët i OBSH-së dhe i Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë për aditivët e ushqimit), së bashku me përcaktimet nga rregullatorët kombëtarë.

Megjithatë, vendime të ngjashme të IARC në të kaluarën për substanca të ndryshme kanë ngritur shqetësime tek konsumatorët për përdorimin e tyre, kanë çuar në padi dhe kanë bërë presion ndaj prodhuesve që të rikrijojnë recetat dhe të ndryshojnë me alternativa. Kjo ka çuar në kritika se vlerësimet e IARC mund të jenë konfuze për publikun.

JECFA, komiteti i OBSH-së për aditivët, po shqyrton gjithashtu përdorimin e aspartamit këtë vit. Mbledhja e saj filloi në fund të qershorit dhe do të shpallë gjetjet e saj në të njëjtën ditë kur IARC bën publik vendimin e saj më 14 korrik.

Që nga viti 1981, JECFA ka thënë se aspartami është i sigurt për t’u konsumuar brenda kufijve të pranuar ditorë. Për shembull, një i rritur që peshon 60 kg do të duhet të pijë nga 12 deri në 36 kanaçe me sodë diete në varësi të sasisë së aspartamit në pije ose çdo ditë që të jetë në rrezik. Pikëpamja e tij është ndarë gjerësisht nga rregullatorët kombëtarë, duke përfshirë Shtetet e Bashkuara dhe Evropën.

Një zëdhënës i IARC tha se gjetjet e komitetit të IARC dhe JECFA ishin konfidenciale deri në korrik, por shtoi se ato ishin “plotësuese”, me përfundimin e IARC që përfaqëson “hapin e parë themelor për të kuptuar kancerogjenitetin”. Komiteti i aditivëve “kryen vlerësimin e rrezikut, i cili përcakton mundësinë e një lloji specifik dëmtimi (p.sh. kanceri) për të ndodhur në kushte dhe nivele të caktuara ekspozimi.”