Normat australiane të interesit arritën nivelin më të lartë të 11 viteve

Normat australiane të interesit kanë arritur nivelin më të lartë të 11 viteve.

Banka e Rezervës së vendit ngriti standardin e saj me një tjetër çerek pikë në 4.1%.

Dhe politikëbërësit paralajmëruan se mund të ketë më shumë në vazhdim.

Banka thotë se mund të nevojitet shtrëngim i mëtejshëm për të ulur inflacionin në nivelin e synuar prej 2-3%.

Ai përmendi papunësinë e ulët dhe mungesën e kapaciteteve të lira në ekonomi si ndër faktorët që mund të rrisin çmimet.

Një analist i tha Reuters se banka qendrore dukej më pak e sigurt se më parë në rrugën e ardhshme të inflacionit.

Lëvizja bëri që dollari australian të kërcejë afër 1% kundrejt dollarit amerikan.

Tregjet tani po vlerësojnë çmimet me një shans 60% për një rritje tjetër në korrik.

RBA tani ka rritur normat me një total prej katër pikë përqindjeje që nga maji i vitit të kaluar.

Ky është shtrëngimi i saj monetar më agresiv në historinë moderne.

Banka tani parashikon se inflacioni do të kthehet në nivelin e synuar nga mesi i vitit 2025, një rënie më e ngadaltë se në shumë ekonomi të tjera.