Një muaj pas vullkanit, Tonga rilidh internetin

Kabllot e internetit e nëndetëses së Tongës janë riparuar pas dëmtimeve të pësuara nga shpërthimi i vullkanik një muaj më parë. Riparimi i ka rikthyer edhe një herë lidhjen e  internetit shtetit ishullor.

Një kompani lokale e telekomunikacionit tha se të gjithë klientët e saj janë të lidhur me botën e jashtme pasi lidhja e të dhënave është rivendosur në ishullin kryesor.

Anija e riparimit të nëndetëses punoi për më shumë se dy javë për ta rregulluar atë.

“Incidenti i fundit i ka dhënë gjithashtu mundësinë ekipit tonë për të parë rritjen e investimeve dhe optimizimin e rrjetit për të planifikuar dhe përgatitur më mirë për një ngjarje katastrofike të një natyre të tillë në të ardhmen”, tha një përfaqësues i një kompanie të telekomunikacionit.

Ndërsa Tonga synon të rifitojë lidhjen e brendshme, ajo gjithashtu duhet të përballet me sfidën e pandemisë.

Tre javë më parë, vendi hyri në izolim pasi regjistroi dy raste Covid-19 midis punonjësve të portit që ndihmonin në shpërndarjen e ndihmës ndërkombëtare pas shpërthimit vullkanik, raportoi Guardian.

Zyrtarët e Tongas ishin shqetësuar më parë se mbërritja e ndihmave mund të sillte një shpërthim të virusit.