Një ilaç që i bën dhëmbët të rirriten. Shkencëtarët afër testimit

Ndërsa jemi mësuar me idenë që dhëmbët të rriten vetëm dy herë, një ilaç i ri mund të bëjë të mundur rritjen e tyre për herë të tretë.

Shkencëtarët po bëjnë hapa të rëndësishëm në zhvillimin e një ilaçi novator që mund të mundësojë rirritjen e dhëmbëve.

Provat klinike janë planifikuar të fillojnë në korrik të vitit të ardhshëm. Ata shpresojnë se do të jetë në dispozicion për stomatologët për ta përdorur deri në vitin 2030.

Anomalitë e dhëmbëve në lindje janë të zakonshme tek njerëzit, duke prekur një për qind të njerëzve në mbarë botën. Por një medikament për të rritur dhëmbët do të ishte i pari në botë.

Hulumtimi, i udhëhequr nga Spitali Kitano i Institutit të Kërkimeve Mjekësore në Osaka, Japoni, synon të sjellë “një ilaç terapeutik për pacientët të cilëve u mungon një grup i plotë i dhëmbëve për shkak të faktorëve të lindur” që lidhen me ndikimet gjenetike ose zhvillimore që kanë ndodhur që para lindjes.

“Njerëzit me anodonti ,ermi mjekësor për mungesën e plotë të dhëmbëve, nuk kanë dhëmbë natyralë sepse nuk i kanë zhvilluar kurrë.

Gjendja shpesh shfaqet krahas kushteve të tjera gjenetike, të tilla si displazia ektodermale [defekte të flokëve, thonjve, dhëmbëve, lëkurës dhe gjëndrave]. Trajtimet e zakonshme përfshijnë protezat dhe implantet dentare,” sipas informacionit në faqen e internetit të Cleveland Clinic.

Gjendja, njohur edhe si agjeneza e dhëmbëve pengon aftësitë bazë si përtypja, gëlltitja dhe të folurit që në moshë të re, të cilat mund të ndikojnë negativisht në zhvillim.

Katsu Takahashi, kreu i departamentit të stomatologjisë dhe kirurgjisë orale në Spitalin Kitano të Institutit të Kërkimeve Mjekësore, ka punuar me ilaçin që nga ditët e tij studentore, në fillim të viteve nëntëdhjetë.

“Ideja e rritjes së dhëmbëve të rinj është ëndrra e çdo dentisti,” tha ai për revistën japoneze The Mainichi, duke shtuar se ai ishte i bindur se do të ishte në gjendje “ta bënte këtë”.

Përpjekja novatore e stomatologjisë, e mbështetur nga Agjencia Japoneze për Kërkime dhe Zhvillim Mjekësor (AMED), synon “t’u japë një ilaç terapeutik pacientëve me edentulizëm kongjenital njerëzit tërësisht ose pjesërisht pa dhëmbë nëpërmjet bashkëpunimit të më shumë se 10 institucioneve mjekësore dhe instituteve kërkimore në mbarë vendin.

“Ne besojmë se ky hulumtim do të qartësojë mekanizmin e sëmundjes për shumë pacientë të tjerë dhe do të kontribuojë në zhvillimin e një kure.”

Duke zhvilluar një ilaç me antitrupa neutralizues që bllokon veprimin e USAG-1, ekipi i Takahashi nxiti rritjen e dhëmbëve tek minjtë.

Rezultatet premtuese u publikuan në revistën shkencore Nature në 2021, duke tërhequr vëmendjen e komunitetit shkencor global.

Një ilaç për rritjen e dhëmbëve do të ishte revolucionar, duke ofruar një zgjidhje alternative për individët që kanë humbur dhëmbët për shkak të kaviteteve të rënda ose sëmundjeve dentare.

Tani po punohet për përgatitjen e ilaçit për përdorim njerëzor. Dhe pasi të sigurohet siguria dhe efikasiteti i tij, fokusi do të jetë në trajtimin e fëmijëve të moshës 2 deri në 6 vjeç që shfaqin shenja të anodontisë.
Takahashi parashikon një të ardhme ku mjekësia për rritjen e dhëmbëve bëhet një opsion i tretë i zbatueshëm krahas protezave dhe implanteve, duke u ofruar individëve një shans për të rifituar dhëmbët e tyre natyralë.

“Ne shpresojmë të hapim rrugën për përdorimin klinik të ilaçit”.