Një e treta e Pakistanit vazhdon të jetë nën ujë

Dhjetëra miliona pakistanezë vazhduan këtë të martë të luftojnë kundër shirave më të këqij të musonit në tre dekada, të cilat lanë të paktën 1136 të vdekur, rrënuan shtëpi të panumërta dhe shkatërruan toka bujqësore.

Një e treta e Pakistanit është aktualisht “nën ujë”, tha Ministrja e Ndryshimeve Klimatike Sherry Rehman, duke përmendur një “krizë me përmasa të paimagjinueshme”.

Shirat e musonit që filluan në qershor janë “më të dëmshmet për 30 vjet”, tha kryeministri Shehbaz Sharif, teksa vizitoi zonat e prekura në veri, ndërsa në jug, lumi Indus, lumi më i rëndësishëm i vendit, kërcënon të vërshojë.

Ka një operacion të madh shpëtimi në vend, ku ndihma ndërkombëtare po vjen ngadalë.

OKB-ja dhe qeveria pakistaneze, e cila ka shpallur gjendjen e jashtëzakonshme, do të nisë zyrtarisht një apel për 160 milionë dollarë për të financuar ndihmën emergjente të martën.

 

Ndryshimi i klimës

Autoritetet pakistaneze ia atribuojnë këto shira shkatërruese ndryshimeve klimatike dhe pretendojnë se vendi po vuan pasojat e praktikave të papërgjegjshme mjedisore në pjesë të tjera të botës.

Më shumë se 33 milionë njerëz, një në shtatë pakistanezë, janë prekur nga përmbytjet dhe pothuajse një milion shtëpi janë shkatërruar ose dëmtuar rëndë, zbuloi qeveria.

Sipas bilancit të fundit nga Autoriteti Kombëtar i Menaxhimit të Fatkeqësive (NDMA), shirat kanë lënë të paktën 1,136 të vdekur që nga qershori.

Por autoritetet ende po përpiqen të arrijnë në fshatra të largëta në malësitë veriore, gjë që mund të shtojë numrin e të vdekurve.

Musoni, i cili zakonisht zgjat nga qershori deri në shtator, është thelbësor për ujitjen e të korrave dhe rimbushjen e burimeve ujore në nënkontinentin Indian. Por ajo gjithashtu ka pjesën e saj të tragjedisë dhe shkatërrimit çdo vit.

 

*TiboNews