Nivelet e stresit, ankthit dhe mërzisë te gratë në nivelin më të lartë në 10 vjet

Nivelet e stresit, ankthit, shqetësimit, trishtimit dhe zemërimit mes grave në mbarë botën janë në nivelin më të lartë në 10 vjet, sipas një raporti të ri.

Në një nga studimet më të mëdha mbi mirëqenien e grave, firma analitike Gallup dhe kompania e teknologjisë mjekësore Hologic Inc. u bashkuan për të anketuar mbi 66,000 gra në 122 vende anembanë botës.

Autorët e studimit zbuluan se 43% e të anketuarve thanë se kishin përjetuar shqetësim në vitin 2021, 41% raportuan se ndjenin stres, 32% raportuan se ndjenin trishtim dhe 26% raportuan se ndjenin zemërim, sipas Hologic Global Health Women’s Index.

Krahasuar me vitin 2020, shqetësimi, stresi dhe zemërimi tek gratë u rritën me 3%, ndërsa trishtimi u rrit me 6%, të cilat janë të gjitha nivele rekord që kur Sondazhi Botëror i Gallup filloi të gjurmonte shëndetin emocional një dekadë më parë.

“Mungesa e progresit dhe thërret liderët botërorë që të bëjnë më shumë për gratë, mirëqenia e të cilave mbështet shëndetin e familjeve, komuniteteve, shoqërive dhe ekonomive,” tha presidenti i Hologic, Steve MacMillan.

Autorët e studimit zbuluan gjithashtu se hendeku gjinor në shëndetin emocional midis burrave dhe grave ishte zgjeruar gjatë vitit të kaluar, pasi 39% e burrave raportojnë se ndjejnë shqetësim, 39% stres, 26% trishtim dhe 21% zemërim.

Ekspertët e shëndetit mendor thonë se raporti tregon se si gratë kanë përballuar në mënyrë disproporcionale barrën emocionale të pandemisë pasi shumë familje u përballën me pasiguri në punë, strehim të paqëndrueshëm dhe ndërprerje të shërbimeve mjekësore dhe të kujdesit për fëmijët.

“Shumë prej tyre ka të bëjë me rolet tradicionale në lidhje me kujdesin dhe përgjegjësinë për t’u siguruar që fëmijët ushqehen dhe priren nga sëmundjet, madje edhe në vendet me burime të larta,” tha Dr. Elizabeth Fitelson, drejtore e programit të grave në Kolumbia. Departamenti i Psikiatrisë i Universitetit tha: “Shumë nga këto barra ende bien në mënyrë disproporcionale mbi gratë, përveç nevojës për të punuar dhe për të pasur role të shumta.”

Pandemia bëri që burrat dhe gratë të linin punët e tyre, por studimet tregojnë se burrat u kthyen më shpejt në fuqinë punëtore.

Të dhënat nga Byroja e Statistikave të Punës tregojnë se gratë janë ende në rënie me një neto 100,000 vende pune që nga shkurti 2020, ndërsa burrat mbajnë 132,000 vende të tjera pune që nga korriku 2022, sipas një analize nga Qendra Kombëtare e Ligjit të Grave, një organizatë jofitimprurëse që mbron të drejtat e grave.

Një sondazh i vitit 2021 nga Fondacioni Kaiser Family gjithashtu zbuloi se shumë gra lanë punët e tyre ose morën leje të papaguar të sëmurë duke përmendur mbylljen e shkollave ose çerdheve.

Ekspertët e shëndetësisë thonë se gratë janë gjithashtu të prekura në mënyrë disproporcionale nga shkalla në rritje e dhunës në familje, pasi American Journal of Emergency Medicine zbuloi se rastet janë rritur 25% në 33% globalisht.

Ekspertët shëndetësorë thonë se përjetimi i stresit intensiv për një periudhë të gjatë kohore mund të çojë në stres toksik ose kronik.

Studimet tregojnë se stresi kronik ka qenë i lidhur me kushte të tjera psikologjike dhe fizike si hipertensioni, sëmundjet e zemrës, obeziteti, diabeti, depresioni dhe ankthi, sipas Yale Medicine.

Mënyra më e mirë për të mbështetur shëndetin mendor të grave është mbështetja e rrjeteve të sigurisë sociale dhe zbatimi i politikave që përmirësojnë aksesin në sistemet e kujdesit shëndetësor, pushimin familjar, sigurinë ushqimore dhe strehimin, tha Fitelson.

Ndërsa ekspertët thonë se shëndeti mendor i grave shpesh nuk njihet dhe nuk studiohet, ata shpresojnë që raporti i Gallup-Hologic të krijojë më shumë ndërgjegjësim.

 

*TiboNews