Nise vitin e ri me shtatë këshillat e ekspertëve: Shëndeti mendor kryesori

Hartimi i objektivave për vitin e ri është një ritual të cilin shumica e bëjnë menjëherë pasi kalojnë pushimet. Ndoshta po mendon për të shlyer borxhin që të mundon, një tjetër për të ndryshuar mënyrën se si ushqehet dhe për të nisur diçka të re. Por pas një viti 2022 të gjatë dhe stresues, disa prej nesh thjesht duan të relaksohen dhe të ushqejnë më të rëndësishmen për vitin 2023: Shëndetin mendor!

Shëndeti ynë mendor është baza për gjithçka që bëjmë, duke përfshirë mirëqenien tonë sociale dhe emocionale. Ajo ndikon në çdo aspekt të jetës sonë. Të punosh për mirëqenien e shëndetit mendor ndihmon që të reduktoni ankthin dhe të rrisni besimin tuaj.

Filloni vitin me këto zakone të thjeshta të përditshme, por të domosdoshme:

-Relaksohuni

Do të ketë raste ku do të ndiheni të mbingarkuar ose të stresuar. Megjithatë ju mund që të kontrolloni mënyrën se si reagoni ndaj situatave të tilla. Zbatimi i teknikave të relaksimit në rutinën tuaj të përditshme mund t’ju ndihmojnë të menaxhoni stresin.

Meditimi është një mënyrë popullore për t’u çlodhur pasi mund të ndihmojë në arritjen e një gjendje qetësie, uljen e stresit dhe përmirësimin e disponimit. Disa njerëz madje përdorin muzikë për t’i udhëhequr në seancat e tyre të meditimit. Nëse meditimi nuk është pikë e fortë për ju, mund të provoni metodën me frymëmarrjen e thellë, leximi i librave ose banjë me avull dhe aromatikë Pavarësisht se si zgjidhni të relaksoheni, thjesht bëjeni pjesë të rutinës tuaj.

– Praktikoni mirënjohjen

Përfshirja e mirënjohjes në jetën tuaj është një mënyrë për të krijuar një këndvështrim pozitiv për jetën tuaj. Më shumë se kaq, ai ka përfitime të prekshme për shëndetin tuaj mendor, duke përfshirë reduktimin e stresit, pakësimin e simptomave të depresionit dhe rritjen e disponimit.

Mirënjohja është një koncept i thjeshtë, por ndonjëherë i vështirë për t’u mbajtur. Në vitin 2023, gjeni kohë për vetë-reflektim dhe ndani mirënjohjen tuaj me njerëzit përreth jush. Nëse ju pëlqen të shkruani ditar, shkruani rregullisht një listë të gjërave për të cilat jeni mirënjohës.

-Vlerësoni ndërveprimin social

Ndarja e kohës me të tjerët ndonjëherë është pikërisht ajo që na nevojitet për të rritur disponimin tonë ose për të ndryshuar këndvështrimin tonë për gjërat. Duke lënë kohë për miqtë dhe familjen, ju do të ulni ndjenjat e vetmisë dhe do të siguroni që të keni një sistem mbështetjeje. Nëse nuk mund të takoheni rregullisht, mesazhet me tekst dhe telefonatat janë të gjitha mënyra kuptimplota për t’u lidhur me të tjerët. Kufijtë e ndërveprimit social janë një pjesë thelbësore e shëndetit mendor që ju ndihmon të mos e ‘shtyni veten shumë larg. Ndjehuni të fuqizuar për të thënë JO ose për të ndryshuar planet nëse nuk e ndjeni ta zbatoni atë plan.

-Kujdesuni për shëndetin tuaj fizik

Shëndeti mendor është i lidhur drejtpërdrejt me shëndetin fizik – njëri nuk mund të jetë perfekt pa tjetrin. Tre fushat kryesore që synohen për vitin 2023 janë gjumi, ushqimi dhe ushtrimet.

Gjumi: Gjendja e shëndetit tuaj mendor ndikohet nga gjumi që bëni. Nëse nuk flini mjaftueshëm, truri juaj nuk ka mundësi të pushojë dhe të shërohet. Mungesa e gjumit e bën më të vështirë rregullimin e emocioneve dhe përballimin e stresit, i cili mund të përforcojë simptomat e sëmundjeve ekzistuese mendore.

Ushqimi dhe hidratimi: Ushqimi dhe hidratimi i nevojiten trupit për të funksionuar, është një pjesë tjetër thelbësore e shëndetit mendor. Përveç ngrënies së vakteve të balancuara mirë, provoni të shtoni ushqime në dietën tuaj që rrisin lumturinë. Dhe sigurohuni që të pini mjaftueshëm ujë; hidratimi është i lidhur me uljen e rrezikut të ankthit dhe depresionit.

Ushtrimi ose stërvitja: Të qenit aktiv është një mënyrë tjetër për të rritur disponimin dhe për t’ju bërë të ndiheni mirë. Shtimi i ushtrimeve në rutinën tuaj ju jep një shans për t’u lidhur me të tjerët, për të reduktuar ankthin dhe për të rritur besimin tuaj. Nuk duhet të jetë ngritje e rëndë ose stërvitje intensive; shëtitjet e rregullta ose shëtitjet me biçikletë mund të përmirësojnë gjithashtu shëndetin tuaj mendor.

-Monitoroni qëndrimin dhe qasjen ndaj mediave sociale

Telefonat janë linjat tona të ‘shpëtimit’. Shumicën e kohës, ata janë pranë nesh, duke na mbajtur të lidhur me botën e jashtme. Orët e kaluara nëpër mediat sociale, duke e krahasuar veten me fotografitë e përsosura që postojnë njerëzit, mund të ndikojnë seriozisht në gjendjen tonë, lidhur me aspektin e shëndetit tonë mendor. Përdorimi i vazhdueshëm i mediave sociale është lidhur me përkeqësimin e simptomave të ankthit dhe depresionit, ndjenjat e pamjaftueshmërisë dhe zakonet e pashëndetshme të gjumit.

Ju mund t’i përdorni mediat sociale në një mënyrë që të mos dëmtojë shëndetin tuaj mendor.  Pra:

Vendosni një kufi për sa kohë mund të shpenzoni në mediat sociale.

Mos e filloni ose mos e mbyllni ditën tuaj me rrjetet sociale.

Përdorni kohën që keni shpenzuar në mediat sociale për të bërë diçka që ju sjell gëzim ose relaksim.

-Shkruani ndjenjat tuaja

Letra është një mjet i fuqishëm për të përballuar çrregullimet e shëndetit mendor duke punuar përmes emocioneve dhe duke kanalizuar mendimet. Një studim i vitit 2018 zbuloi se mbajtja e ditarit për 15 minuta çdo ditë reduktonte ndjeshëm stresin dhe ndjenjat e ankthit.

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë apo të gabuar për ditar. Shumë njerëz shkruajnë në ditar çdo ditë. Të tjerët mund ta bëjnë vetëm kur janë të stresuar ose kanë nevojë të punojnë me diçka. Pavarësisht se si e përdorni, ditari është një mënyrë për të gjurmuar përparimin dhe rritjen tuaj gjatë gjithë vitit.

-Duhet të buzëqeshësh më shumë

Ndonjëherë, e qeshura është ilaçi më i mirë. Kur ndiheni të stresuar ose të dëshpëruar, bëni gjëra që do t’ju bëjnë të qeshni për të reduktuar ankthin dhe stresin. Shikoni shfaqjen ose filmin tuaj të preferuar televiziv për t’i dhënë një shtysë humorit tuaj. Ose gjeni burimin gazmor brenda vetes. Këndoni ndërsa jeni në dush ose kërceni ndërsa pastroni shtëpinë tuaj. Vallëzimi redukton hormonin e stresit, kortizolin në trup.

Duhet të dini që përmirësimi i shëndetit tuaj mendor është një udhëtim; nuk ndodh brenda natës. Ju mund të bëni ndryshime të qëndrueshme në mirëqenien tuaj duke shtuar qëllimisht zakone në rutinën tuaj.

*Tibo News