Nga zemra tek demenca, mënyra si shtrëngon dorën e dikujt mund të tregojë problemet që ke

Shpesh dëgjojmë për rëndësinë e një shtrëngimi duarsh të fortë kur bëhet fjalë për të lënë një përshtypje të mirë e kryesisht në punë.

Megjithatë, mënyra se si shtrëngoni dorën mund të zbulojë gjithashtu shumë për shëndetin tuaj, nga nëse jeni në rrezik të problemeve të zemrës deri te gjasat tuaja për të përjetuar demencë ose depresion.

Shumë kohë përpara se Covid t’i bënte njerëzit të evitonin shtrëngimet e duarve, shkencëtarët kanë studiuar sinjalet që tregon ky gjest.

-Probleme me zemrën

Një shtrëngim duarsh i dobët mund të jetë një tregues i sulmeve në zemër ose goditjeve në tru, sipas një studimi të Universitetit Queen Mary të Londrës.

Në një studim të financuar nga Fondacioni Britanik i Zemrës, shkencëtarët analizuan forcën e kapjes së pothuajse 5000 njerëzve, duke zbuluar se një shtrëngim më i dobët shoqërohej me zemra të zmadhuara apo të dëmtuara. Megjithatë ekspertët theksojnë se kjo nuk është domosdoshmërisht dhe 100% e saktë, ndaj nëse keni shtrëngim duarsh me fuqi të ulët mos mendoni se do të pësoni një sulm në zemër.

-Vdekja e hershme

Një studim i kryer ndërmjet viteve 1951 dhe 1976 tregoi se forca më e ulët e kapjes së dorës ishte ‘e lidhur ndjeshëm me vdekshmërinë më të lartë të të gjitha shkaqeve’, ndërsa një studim i veçantë i botuar në British Medical Journal zbuloi se ata që kanë një shtrëngim të dobët në moshën e mesme kanë një rritje 20% më të lartë rreziku të vdekjes nga sëmundjet e zemrës dhe të frymëmarrjes, si dhe kanceri.

Sipas Suhail Hussain, dobësimi i forcës së kapjes me kalimin e kohës mund të sugjerojë që dikush është në rrezik të ‘sulmit në zemër, goditjes në tru dhe vdekjes së lidhur me kardiovaskulën’ më vonë në jetë.

Megjithatë, ai paralajmëron: ‘Humbja e papritur e kapjes ose lëvizjes në një krah ose një anë të trupit është një nga simptomat më të zakonshme të një goditjeje dhe duhet t’i referohet menjëherë ndihmës së mjekut’.

-Depresioni

Duke parë të dhënat nga mbi 51,000 njerëz të moshës mbi 45 vjeç për të hetuar një lidhje të mundshme midis humorit të ulët dhe një shtrëngimi të dobët duarsh, shkencëtarët pohuan se: “Forca e ulët e dorës lidhej me një gjasë të shtuar për depresion. Vlerësimi i hershëm i forcës së dorës mund të identifikojë popullatat në rrezik për depresion midis të rriturve të moshës së mesme dhe të moshuarit.’

Adam Staten, drejtor klinik në One Day Tests dhe NHS GP shpjegon se: “Ndërsa forca e kapjes së duarve përkeqësohet kur shëndeti fizik është i dobët dhe shëndeti i dobët fizik është një faktor rreziku për depresionin, disa njerëz kanë sugjeruar dhe disa studime kanë gjetur, se një kapje më e dobët e dorës mund të nënkuptojë gjithashtu se dikush është në rrezik më të lartë të depresionit.

“Gjithashtu, njerëzit me depresion shpesh humbasin motivimin dhe ndihen të lodhur, kështu që nuk është e pazakontë që ata të bëhen fizikisht më pak të aftë, gjë që mund të shfaqet me një shtrëngim më të dobët të dorës.

-Demenca

Ian Budd, Farmacist për Chemist4U thotë për Metro.co.uk: “Humbja e forcës së shtrëngimit është e lidhur me rënien e funksioneve njohëse dhe fizike, veçanërisht te të rriturit e moshuar. Kushtet si artriti dhe shëndeti mendor janë të lidhura me forcën më të ulët të kapjes.’

Megjithëse arsyeja për këtë nuk është ende e qartë, eksperi Adam Staten thotë: “Mund të ndodhë që një kontroll më i dobët është vetëm një shenjë e hershme e një përkeqësimi më global të shëndetit, megjithëse disa studiues kanë sugjeruar se ka mbivendosje midis rrjeteve nervore përgjegjëse për njohjen dhe detyrat fizike (të tilla si ecja) dhe kështu të dyja mund të përkeqësohen së bashku.’

-Hiperhidroza

Keni duart e djersitura? Ndërsa mund të jetë për shkak të nervave ose një dite të ngrohtë, nëse është një gjë e zakonshme, mund të ketë më shumë për të.

Djersitja e tepërt, e njohur si hiperhidroza, mund të prekë të gjitha pjesët e trupit, por shpesh duart janë më të dukshme”. Hiperhidroza mund të jetë një shenjë e një sistemi nervor tepër aktiv. Mund të lidhet gjithashtu me kushte të tilla si ankthi, stresi ose çështje të caktuara mjekësore.

-Çështjet e qarkullimit të gjakut

Ftohja e duarve ndonjëherë mund të jetë si rezultat i një gjendjeje të quajtur fenomeni i Raynaud.

Kjo ndodh kur enët e gjakut në gishtat e duarve dhe këmbëve mbyllen, zakonisht si përgjigje ndaj të ftohtit, dhe i bën ato të zbehen dhe të ftohta.

Kjo është e zakonshme dhe zakonisht nis vetëm nga një acarim i lehtë, por për disa njerëz mund të jetë shumë i rëndë dhe mund të shkaktojë probleme si ulçera në gishta.

Herë pas here, veçanërisht nëse fenomeni i Raynaud-it fillon më vonë në jetë, ai mund të shoqërohet me një gjendje themelore më të rëndësishme si artriti reumatoid ose lupusi.

-Problemet e muskujve

Një  ngërçmund të tregojë dobësi të muskujve ose probleme që ndikojnë në forcën e muskujve, për shembull reumatoid ose osteoartriti. Nëse jeni të shqetësuar për ndryshimet graduale në shëndetin tuaj, është e rëndësishme të vizitoni mjekun tuaj të përgjithshëm për ta kontrolluar atë, por pas çdo ndryshimi të papritur, telefononi 111 ose 999.

Eksperti Suhail shton: “Këto shenja nuk janë përfundimtare dhe mund të ndryshojnë në bazë të faktorëve individualë. “Kur bëhet fjalë për këtë, një shtrëngim duarsh mund t’ju japë një përshtypje të parë të mirë, por nuk duhet të përdoret për të diagnostikuar dikë që takoni për herë të parë.”