Nga vjen uji në Tokë?!

Toka dhe planetët e tjerë shkëmborë të sistemit tonë diellor janë prodhime të panumërta planetezale të vogla, guralecë të pluhurit kozmik që u grumbulluan më shumë se katër miliardë vjet më parë. Tani, një analizë e re sugjeron se ato planetezale tashmë përmbanin ujë, raporton Science.

Shkencëtarët kanë testuar mostra nga meteoritët që ata thonë se janë po aq të vjetër sa ato planetezale. Duke vepruar kështu, ata gjetën shenja të reaksioneve kimike që dihet se ndodhin në prani të ujit. Sot nuk ka ujë në ato mostra, por shkencëtarët ende mund të gjurmojnë ujin që përmbanin dikur. Me kalimin e kohës, nëse uji është në prani të elementeve të tjerë, atomet e oksigjenit të molekulave të ujit do të shkëputen dhe do të kombinohen me ato elemente. Megjithatë, edhe ai oksid metalik është zhdukur prej kohësh nga meteoritë, por me ‘zhdukjen’ e tij do të merrte me vete pak hekur nga meteori. Kjo do të thotë që shkencëtarët mund të kërkojnë për ujë të lashtë duke matur nivelet e hekurit në meteorit në krahasim me elementët e tjerë në shkëmbin hapësinor. Shkencëtarët prisnin të gjenin po aq hekur sa nikeli dhe kobalti. Por në vend të kësaj, ata gjetën shumë mungesë hekuri në krahasim, gjë që tregon praninë e oksigjenit dhe, rrjedhimisht, të ujit.

Shkurtimisht, ata arritën në përfundimin se materiali primordial që formoi sistemin e brendshëm diellor ka të ngjarë të përfshijë ujin. Nëse hidrogjeni dhe oksigjeni nga uji ishin të pranishëm në ato blloqe ndërtimi fillestare planetare, atëherë është një shenjë e mirë që elementët e tjerë, karboni dhe azoti, vendimtare për krijimin e jetës, mund të kenë qenë gjithashtu aty në fillim. Hulumtimi u botua në revistën Nature Astronomy.