Nga murgeshë në ndërtuese hidrocentrali, vështirësitë në Kongo

Murgesha e Kongos e kalon pjesën më të madhe të ditës me vello të bardhë të mbështjellë nën kapelën e një ndërtuesi, duke menaxhuar mikro hidrocentralin që ajo ndërtoi vetë.

Qëllimi i ndërtimit nuk lidhet vetëm me pasionin që ajo ka, por me vështirësitë e jetesës për të kapërcyer ndërprerjet e përditshme të energjisë elektrike në qytetin e quajtur Miti në Kongo.

Ajo punon me një ekip murgeshash dhe inxhinierësh, duke lyer makineritë dhe duke kontrolluar numrat e një gjeneratori që furnizohet me ujë nga një rezervuar aty pranë manastirit.

Pa impiantin, banorët do të kishin energji elektrike vetëm dy ose tre ditë në javë për pak orë.

Ndërprerjet janë një ndërprerje e përditshme në Kongo, një vend i madh në Afrikën Qendrore me rreth 90 milionë banorë që e merr pjesën më të madhe të energjisë elektrike nga një sistem hidroenergjetik i shkatërruar dhe i keq menaxhuar.

Pavarësisht miliona dollarëve në financimin e donatorëve, vetëm rreth 20% e popullsisë ka akses në energji elektrike, sipas Bankës Botërore.

E ngopur nga mbështetja në dritën e qirinjve dhe gjeneratorëve të kushtueshëm me karburant, murgesha Ciza filloi të mblidhte para që në 2015-ën për të ndërtuar hidrocentralin.

Ajo fitoi aftësi për riparimin e defekteve elektrike rreth manastirit, gjë që i bindi eprorët ta dërgonin për të studiuar inxhinieri mekanike.

Manastirit të Cizës iu deshën tre vjet për të mbledhur 297,000 dollarët e nevojshëm dhe për të ndërtuar centralin, i cili prodhon deri në 0.1 MW (Megavat).