Nga 2024, qytetarët amerikanë do duhet të paguajnë për vizë për të udhëtuar në Evropë

Ditët e pushimeve spontane jashtë shtetit amerikan kanë marrë fund… Duke filluar nga viti 2024 Bashkimi Europian do t’u kërkojë vizitorëve që të marrin miratimin paraprak përmes sistemit europian të informacionit dhe Autorizimit të udhëtimit dhe kjo vlen për avionët e verës nga SHBA-të.
Përpara se të sigurojnë biletat, akomodimin ose një rezervim, pushuesit do të duhet të paraqesin një aplikim ETIAS për rreth 8 dollarë.
Aplikantët do të duhet të sigurojnë dokumentacionin e udhëtimit, si një pasaportë, si dhe informacione personale, nivelin e arsimit, profesionin aktual, detajet e parashikuara të udhëtimit dhe çdo dënim penal.
Ndërsa shumica e aplikacioneve përpunohen brenda pak minutash, disave u duhet më shumë kohë për të dhënë një vendim dhe Bashkimi Evropian i këshillon vizitorët të aplikojnë “paraprakisht”.
Përgjigjja premtohet brenda katër ditëve, por mund të zgjatet nga 14 deri në 30 ditë në varësi të rrethanave.
Megjithatë, pasi të sigurohet autorizimi, ai është i vlefshëm deri në tre vjet ose deri në skadimin e pasaportës së vizitorit. “Me një autorizim të vlefshëm udhëtimi ETIAS, ju mund të hyni në territorin e këtyre vendeve evropiane sa herë të dëshironi për qëndrime afatshkurtra. — normalisht deri në 90 ditë në çdo periudhë 180-ditore,” thuhet në faqen e internetit të BE-së.
“Megjithatë, nuk garanton hyrjen. Kur të mbërrini, një roje kufitare do t’ju kërkojë të shohë pasaportën tuaj dhe dokumente të tjera dhe të verifikojë që i përmbushni kushtet e hyrjes.

Autorizimi i udhëtimit është i nevojshëm për të hyrë në vetëm 30 vende evropiane, duke përfshirë Spanjën, Gjermaninë, Francën dhe Greqinë!” Ndërsa kërkesa u njoftua se do të hynte në fuqi në janar 2024, ekspertët dyshojnë se do të zbatohet në të vërtetë atëherë, pasi tashmë ka pasur vonesa të shumta.
Redaktori i udhëtimeve të CBS Neës, Peter Greenberg, tha se “nuk ka asgjë për ta ndaluar” SHBA-në të zbatojë tarifën e saj të vizave dhe procesin e aplikimit.