New York shpall linë e majmunëve ‘emergjencë të shëndetit publik’

Zyrtarët në qytetin e Nju Jorkut shpallën një emergjencë të shëndetit publik për shkak të përhapjes së virusit të majmunit, duke e quajtur qytetin “epiqendrën” e shpërthimit.

Njoftimi i së shtunës nga kryebashkiaku Eric Adams dhe komisioneri i shëndetësisë Ashwin Vasan tha se deri në 150,000 banorë të qytetit mund të jenë në rrezik të infeksionit. Deklarata do t’i lejojë zyrtarët të lëshojnë urdhra urgjence sipas kodit shëndetësor të qytetit dhe të ndryshojnë dispozitat e kodit për të zbatuar masa për të ndihmuar në ngadalësimin e përhapjes.

Në dy ditët e fundit, guvernatori i Nju Jorkut, Kathy Hochul shpalli një deklaratë të urgjencës për katastrofën shtetërore dhe departamenti shtetëror i shëndetësisë e quajti linë e majmunëve një “kërcënim të menjëhershëm për shëndetin publik”.

Nju Jorku kishte regjistruar 1,345 raste që nga e premtja, sipas të dhënave të përpiluara nga Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve. Kalifornia kishte vendin e dytë, me 799.

“Ne do të vazhdojmë të punojmë me partnerët tanë federalë për të siguruar më shumë doza sapo të bëhen të disponueshme,” thanë Adams dhe Vasan në deklaratë. “Ky shpërthim duhet të përballet me urgjencë, veprim dhe burime, si në nivel kombëtar ashtu edhe global dhe kjo shpallje e një emergjence të shëndetit publik pasqyron se sa serioze është situata.”

Organizata Botërore e Shëndetësisë e shpalli linë e majmunëve një emergjencë shëndetësore globale më 23 korrik dhe kryetari i bashkisë së San Franciskos të enjten shpalli një gjendje të jashtëzakonshme për numrin në rritje të rasteve.

Lloji i virusit të lisë së majmunit i identifikuar në këtë shpërthim është rrallë fatal dhe njerëzit zakonisht shërohen brenda javësh. Por lezionet dhe fshikëzat e shkaktuara nga virusi janë të dhimbshme.

 

*TiboNews