New Scientist shkruan për Vjosën: Pse ka kaq shumë rëndësi

Nuk është hera e parë që media të rëndësishme apo persona të tillë i kushtojnë  rëndësi lumit Vjosa, që së fundmi është shpallur Park Kombëtar.

New Scientist përmes gazetarit tregon rëndësinë e lumit të egër i cili është tepër i rrallë në nivel botëror. Madje tashmë me krenari thuhet se Vjosa është i pari lumë i egër në Europë që nuk do të preket nga konstruksionet që shkatërrojnë biodiversiteti .

Pjesë nga artikulli:

Lumi Vjosa i Shqipërisë do të ishte vendi i një dige masive hidroelektrike, me pasoja katastrofike për biodiversitetin. New Scientist raporton mbi shpëtimin e tij, përfitimet për natyrën lokale dhe pse është një frymëzim për projekte të tjera të ruajtjes së lumenjve.

KUr sheh kantierin e braktisur të ndërtimit, nuk është e vështirë të mrekullohesh se çfarë mund të ketë qenë. Ne lundruam rreth një kthese dhe ja çfarë pamë: dy brigje artificiale kolosale poshtë kodrave me shenja, gërmues të bllokuar dhe gropa çimentoje.

Këto janë mbetjet e vjetra të projektit të digës së Kalivaçit në lumin Vjosë në Shqipëri, i cili është quajtur “lumi i fundit i egër i Evropës”. Nëse zhvilluesit do të kishin pasur ‘sukses’, ky do të ishte tani vendi i një dige hidroelektrike 43 metra të lartë me një rezervuar të madh pas saj. Në vend të kësaj, në mars, qeveria shqiptare shpalli tërësinë e Vjosës dhe shumë nga degët e saj një park kombëtar lumi të egër, i pari (dhe ndoshta i fundit) i këtij lloji në Evropë – i shpëtuar në përjetësi nga një fat që i ka ndodhur shumë prej lumenjve të botës.

Vjosa është e veçantë sepse është tërësisht me rrjedhje të lirë. Përveç mbetjeve të projektit të Kalivaçit, nuk ka as diga, as barriera dhe as bankina artificiale. Tani do të qëndrojë kështu. Kryesisht…