Nesër ekuinoksi i Pranverës, ja çfarë duhet të dini

Ekuinoksi pranveror ndodh më 20 mars 2022 dhe përfaqëson pikën e vitit kur ditët dhe netët bëhen të barabarta, ose thënë ndryshe i themi mirupafshim dimrit dhe mirëpresim pranverën.

Në hemisferën veriore kjo është dita e parë e pranverës dhe ndodh kur Dielli kalon vijën e ekuatorit, duke shkuar drejt veriut. Fjala ekuinoks vjen nga latinishtja për “natë e barabartë – aequus (e barabartë) dhe nox (natë).

Kjo pikë kthese në vit njihet edhe si Pika e Tremujorit të Pranverës, Oestar, Ostara dhe festivali i ekuilibrit dhe zgjimit.

Në kalendarët Wiccan, është momenti për një nga tetë festivalet që ka të bëjë me pjellorinë dhe manifestimin. Është koha për të aktivizuar idetë, planet dhe ëndrrat që janë inkubuar gjatë dimrit.

Ndërsa dielli bëhet më i fortë, edhe ne do të jemi me energji të reja. Ditët do të bëhen më të gjata dhe më të ngrohta, duke ushqyer trupin e mendjen tonë, duke na mundësuar të vëmë në veprim idetë tona më të mëdha.

Ekuinoksi i Pranverës është një nga katër kohët e vetme të vitit kur njerëzit lejohen të vizitojnë gurët aktualë të Henge në Stonehenge (festimet fillojnë në agim dhe ritualet nisin kur dielli lind e shihet mbi gurë). Grupet pagane dhe Druid e kërkuan këtë akses sipas Aktit të Lirisë Fetare, sepse ata i konsiderojnë gurët një vend adhurimi.

Ka perëndi dhe perëndesha saksone dhe kulte të lidhura me Ekuinoksin e Pranverës, duke përfshirë edhe vetë Ostarën, perëndeshën e pranverës dhe agimit.

Pemët dhe lulet janë gjithashtu të ndjeshme ndaj temperaturës dhe kohëzgjatjes së ditës, kështu që do të vini re më shumë jetë, gjelbërim dhe do të ndjeni ngrohtësi.

Zogjtë migrojnë në veri, kafshët fillojnë të dalin nga letargjia.

Moti do të jetë edhe më i ngrohtë. Nxehtësia do të rritet kështu që ju do mund të vishni më pak rroba dhe të kaloni më gjatë jashtë në dritë dhe ajër. Lërini rrezet e diellit të depërtojnë në trupin tuaj, ndjejeni atë të ngrohtë në  kockat tuaja. Merrni më shumë nga vitamina natyrale D.

Ju nuk keni nevojë të jeni një Wiccan ose pagan praktikues për të shijuar shënimin e kësaj kthese të vitit. Në fakt, mund ta quani një formë të ndërgjegjes sezonale, të ndaloni dhe të pranoni ndryshimin në mjedis, ndryshimin e formave natyrore përreth jush.