Nëse jeni student, kini parasysh konsumimin e këtyre ushqimeve

Kur jeni student dhe përpiqeni të mësoni dhe të kuptoni shumë informacione të reja, ka disa ushqime që mund të ndihmojnë në promovimin e shëndetit të trurit dhe performancës akademike. Këtu janë disa prej tyre:

  1. Manaferrat: Manaferrat, si boronicat e luleshtrydhet, janë të pasura me përbërës të quajtur anthocyanins, që kanë një efekt pozitiv në performancën mendore. Ata përmirësojnë rrjedhjen e gjakut në trurin tuaj, mbrojnë kundër inflamacionit dhe ndihmojnë në përmirësimin e proceseve qelizore të përfshira në mësim dhe kujtesë.
  2. Mjedra: Mjedra është një tjetër ushqim i dobishëm për shëndetin e trurit. Ajo është e pasur me acid folik, që ndihmon në zhvillimin e qelizave të reja nervore dhe në mbrojtjen e trurit nga dëmtimi i ADN-së.
  3. Peshku: Peshku, si salmoni, sardinet dhe lakri, janë burime të shkëlqyera të acidit yndyrore Omega-3. Ky acid yndyrore është i rëndësishëm për shëndetin e trurit dhe është përfshirë në funksionet kognitive.
  4. Arrat: Arrat janë të pasura me vitaminë E, antioksidantë dhe acid folik. Këto përbërës ndihmojnë në mbrojtjen e trurit nga dëmtimi i radikaleve të lira dhe në promovimin e funksionit të mirë të trurit.
  5. Grurë e plotë: Në vend të produkteve të bardha të grurit, zgjidhni grurë të plotë. Gruri i plotë ka indekse glikemike më të ulët, që do të thotë se glukoza lëshohet më ngadalë në gjak dhe truri merr energji të qëndrueshme. Kjo ndihmon në mbajtjen e niveleve të energjisë dhe fokusit më të qëndrueshëm.

Është e rëndësishme të keni një dietë të shëndetshme të përgjithshme, të qëndroni të hidratuar dhe të keni një orar të rregullt të gjumit për të mbajtur shëndetin tuaj në formë të mirë. Ushqimet e përmendura më lartë janë vetëm disa prej ushqimeve të dobishme për shëndetin e trurit, dhe është e rekomandueshme të përfshini një varietet të gjerë.