Nënvarianti i ri XBB.1.5, OBSH paralajmëron se është më ngjitësi

Një nënvariant i ri i koronavirusit, HBV.1.5, i cili po përhapet me shpejtësi në gjithnjë e më shumë vende dhe tenton të bëhet dominues, është më ngjitësi deri më sot. Epidemiologia Dr Maria Van Kerkhove e OBSH tha se nënvarianti i ri është zbuluar tashmë në 29 vende.

Lloji i ri ka mutacione që e lejojnë atë të infektojë dhe të shumohet shpejt. “Ne jemi të shqetësuar për avantazhin e tij të transmetimit. Sidomos në disa vende në Evropë dhe Amerikën e Veriut, kryesisht në verilindje të SHBA, XBB.1.5 ka zëvendësuar shpejt variantet e tjera që ishin në qarkullim,” tha ajo duke vënë në dukje se së shpejti do të dalë nga OBSH një vlerësim rreziku për HBV.1.5.

Sot, vlerësohet se, për shkak të HBV.1.5, infeksionet në SHBA po dyfishohen çdo dy javë ose më shumë. Qendrat e vendit për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) vlerësojnë se HBV.1.5 ishte përgjegjës për rreth katër në dhjetë (40.5%) infeksione të reja të koronavirusit në SHBA në fund të dhjetorit.