NATO parashikon investime të mëdha në flotën e aeroplanëve

NATO ka njoftuar se prodhimi i gjashtë aeroplanëve të rinj Boeing do të fillojë teksa po lëviz për të zëvendësuar flotën e vjetër të aeroplanëve vëzhgues AWACS. Aeroplanët më të vjetër kanë qenë në shërbim që nga Lufta e Ftohtë në vitet 1980, raporton skynews.

Aleanca tha se aeroplani i parë Boeing E-7A Wedgetail pritet të jetë gati për funksionim deri në vitin 2031. Aeroplanët do të jenë në gjendje të “zbulojnë raketa dhe anije armiqësore në distanca të mëdha dhe mund të drejtojnë aeroplanët luftarakë të NATO-s drejt objektivave të tyre”, tha ai.

Miratimi i projektit nga anëtarët do të thotë se ai është një nga “blerjet më të mëdha ndonjëherë” të NATO-s, megjithëse kishte mungesë informacioni mbi koston.