Nasa zbulon shenja të mundshme të jetës aliene në Mars

Pajisja Perseverance e NASA-s ka zbuluar lëndë të ndryshme organike që mund të jenë dëshmi e jetës në kraterin Jezero në Mars.

Gjetjet sugjerojnë se një sistem më kompleks sesa mendohej më parë mund të ketë ekzistuar në planet në të kaluarën.

Studiuesit sugjerojnë një sërë shpjegimesh të ndryshme për origjinën e lëndës organike në planetin e kuq.

Këto përfshijnë ndërveprimet ujë-shkëmb, ose depozitime nga pluhuri ndërplanetar ose meteorët, edhe pse origjina biotike që rrjedh nga organizmat e gjallë nuk është zbuluar ende.

Sipas gjetjve, të kuptuarit më shumë rreth lëndës organike marsiane mund të hedhë dritë mbi disponueshmërinë e burimeve të karbonit, me implikime për kërkimin e shenjave të mundshme të jetës.

Instrumenti i skanimit të mjediseve të banueshme me lumineshencë për organikë dhe kimikate (Sherloc) është mjeti i parë që mundëson hartimin dhe analizën në shkallë të imët të molekulave organike dhe mineraleve në Mars.

Pajisja u ul brenda kraterit Jezero, vendi i një pellgu të lashtë liqeni me potencial të lartë për banueshmëri në të kaluarën, që në shkurt të vitit 2022.

Që atëherë, shkencëtarët kanë eksploruar përbërjen gjeologjike të dyshemesë së kraterit duke përdorur një grup mjetesh në bordin e pajisjes që mund të bëjnë fotografi dhe të analizojnë shkëmbinjtë.

Sunanda Sharma, Ryan Roppel dhe kolegët e tyre analizuan vëzhgimet nga dy formacione në dyshemenë e kraterit Jezero.

Sinjalet e molekulave organike u zbuluan në të 10 objektivat që Sherloc vëzhgoi në dyshemenë e kraterit Jezero, të përqendruar në formacionin Maaz, më shumë se në formacionin Seitah.

Të dhënat treguan lidhje të ndryshme minerale dhe shpërndarje hapësinore që mund të jenë unike për secilin formacion.

Studiuesit sugjerojnë se diversiteti midis këtyre vëzhgimeve mund të ofrojë njohuri në mënyra të ndryshme se si lënda organike mund të ketë origjinën: potencialisht përmes depozitimit nga uji, ose në kombinim me materiale vullkanike.

“Gjetjet tona sugjerojnë se mund të ketë një shumëllojshmëri të molekulave aromatike të përhapura në sipërfaqen e Marsit dhe këto materiale vazhdojnë pavarësisht ekspozimit ndaj kushteve sipërfaqësore”, shkruajnë autorët e studimit.

“Këto molekula organike të mundshme gjenden kryesisht brenda mineraleve të lidhura me proceset ujore, duke treguar se këto procese mund të kenë pasur një rol kyç në sintezën organike, transportin ose ruajtjen.

Kjo nuk është hera e parë që lënda organike gjendet në Mars. Vitin e kaluar, pajisja Curiosity i NASA-s gjeti shkëmbinj që përmbanin karbon organik, ndoshta nga insektet që dikur jetonin në Mars.