NASA tregon si po zbulohen sekretet e origjinës së jetës në Tokë

Ky zbulim mund të trondisë botën tonë. Administrata Kombëtare e Aeronautikës dhe Hapësirës ka mbledhur mostra nga Bennu, një asteroid “afër Tokës” 4.5 miliardë vjeçar që ka një shans të vogël për një përplasje planetare 159 vjet nga tani dhe ato mund të tregojnë, siç e përshkroi agjencia, “Blloqet ndërtuese të jetës në Tokë.”

Anija kozmike Regolith Explorer, ose shkurt OSIRIS-REx, në pjesë të marra të Bennu ka gjetur përmbajnë përmbajtje “të bollshme” karboni dhe ujë.

Misionet e NASA-s si OSIRIS-REx do të përmirësojnë të kuptuarit tonë për asteroidët që mund të kërcënojnë Tokën, ndërkohë që do të na japin një paraqitje të shkurtër të asaj që qëndron përtej. Mostra është kthyer në Tokë, por ka ende shumë studime që duhen kryer për të zbuluar më shumë.

NASA gjithashtu raportoi se jo vetëm gjurmët e Bennu, një trup hapësinor vetëm pak më i gjerë se lartësia e Empire State Building,  shkëlqejnë dritë të re mbi origjinën e Tokës, por gjithashtu kontribuojnë në të kuptuarit tonë të formimit të sistemit diellor.

NASA aktualisht po shqyrton se si elementët e formimit të jetës mund të jenë “mbjellur” së pari në Tokë edhe nga hapësira e jashtme.

Vetë Bennu besohet se është shkëputur nga një asteroid më i madh, më i pasur me karbon, midis 700 milion dhe 2 miliardë vjet më parë.

Rikuperimi i mostrave të Bennu zbuloi gjithashtu materiale “bonus” që u deshën kohë shtesë për ekspertët e NASA-s për t’i mbledhur sapo të shkonin në tokë. Dy vitet e ardhshme do të shohin analiza të mëtejshme dhe ruajtjen e të paktën 70% të mostrave për eksplorim në mbarë botën nga më shumë se 200 shkencëtarë anembanë globit.

Në javët e ardhshme, pjesë të tjera do të huazohen në Institutin Smithsonian, Qendrën Hapësinore në Houston dhe Universitetin e Arizonës.

Këto zbulime na shtyjnë në një udhëtim për të kuptuar jo vetëm fqinjësinë tonë qiellore, por edhe potencialin për fillimet e jetës. Me çdo zbulesë nga Bennu, ne i afrohemi më shumë zbulimit të mistereve të trashëgimisë sonë kozmike.