NASA ‘rrëfen’ UFO-t

NASA zhvilloi një takim publik të parë mbi UFO-t, një vit pas fillimit të një studimi mbi objektet e paidentifikuara që fluturojnë. Agjencia lejoi transmetimin televiziv të një seance dëgjimore që zgjati disa orë dhe përfshinte një panel ekspertësh të pavarur. Paneli përbëhej nga 16 shkencëtarë dhe ekspertë të tjerë, duke përfshirë edhe astronautin në pension, Scott Kelly, i cili ishte amerikani i parë që qëndroi afërsisht një vit në hapësirë.

“Shumë anëtarë të komitetit kanë qenë objektiv i sulmeve dhe kërcënimeve në internet për shkak të pjesëmarrjes së tyre në këtë ekip, që ka shkaktuar një shpërqëndrim nga procesi shkencor,” tha Dan Evans nga NASA, duke shtuar se ekipi i sigurisë së NASA po merret me këtë çështje. “Është pikërisht ky qëndrim rigoroz, i bazuar në prova, që do të ndihmojë në dallimin midis fakteve dhe trillimeve,” shtoi ai.
Studimi përfaqëson hapin e parë në përpjekjet për të dhënë shpjegime për objektet misterioze që fluturojnë, të njohura si UFO, sipas NASA-s. Studimi nuk përfshin të dhëna ushtarake sekrete, si për shembull, të dhëna mbi balonat spiune kineze që kanë fluturuar mbi territorin amerikan gjatë këtij viti. Takimi u zhvillua në selinë e NASA-s në Uashington dhe u ndoq nga publiku nëpërmjet transmetimit në distancë. Raporti përfundimtar pritet të publikohet në fund të korrikut.

Sipas panelit të kërkuesve të NASA-s, autoritetet amerikane kanë shqyrtuar rreth 800 raporte misterioze të objekteve të paidentifikuara që fluturojnë, të mbledhura gjatë dekadave, por vetëm një pjesë e vogël prej tyre janë vërtet të paexpikueshme. Ata theksuan se shumica e raporteve mund të shpjegohen, ndërsa disa të tjera mbeten një mister. Një raport i Pentagonit në vitin 2021 vuri në dukje se nga 144 raste kur pilotët ushtarakë raportuan për takime me objekte të paidentifikuara, nga viti 2004, të gjitha përveç një rasti mbeteshin të paexpikueshme. Zyrtarët në atë kohë nuk përjashtuan mundësinë që objektet të ishin prej jashtë tokës.