NASA regjistron tingujt e parë të meteorëve që godasin Marsin

Nëse e keni pyetur ndonjëherë veten se si tingëllon një meteor që godet një planet, një tokëzues i NASA-s ka kapur tingujt e katër meteoroidëve që godasin Marsin.

Për herë të parë, shkencëtarët kanë zbuluar valët sizmike dhe akustike. Një satelit që rrotullohet rreth planetit të kuq konfirmoi vendndodhjen e goditjes, deri në 289 km larg tokës.

Meteori i parë i konfirmuar shpërtheu në të paktën tre pjesë, secila duke lënë kraterin e vet.

Falë zbarkuesit marsian të NASA-s, ne tani kemi një fragment audio prej 11 sekondash të kësaj goditjeje, e cila përfshin tre ‘bloops’, siç i quan NASA, që tingëllojnë si metale që përplasen fort në Tokë.

Ekipi i InSight priste të kapte goditje të shumta meteoroidësh, duke pasur parasysh afërsinë e Marsit me rripin e asteroidëve dhe atmosferën e hollë të planetit, e cila tenton të mos digjet në shkëmbinjtë e hapësirës që hyjnë.

Sizmometri i ndërtuar në Francë mund të ketë humbur ndikimet për shkak të zhurmës ndërhyrëse nga era marsiane ose ndryshimeve sezonale në atmosferë, por tani shkencëtarët e dinë se çfarë kërkojnë, sipas NASA-s, gjë që ka të ngjarë të rezultojë në një rritje të zbulimeve.

“Ndikimet janë orët e sistemit diellor”, tha autori kryesor francez Raphael Garcia në një deklaratë nga Instituti i Lartë i Aeronautikës dhe Hapësirës në Tuluzë.

“Ne duhet të dimë shkallën e ndikimit sot për të vlerësuar moshën e sipërfaqeve të ndryshme”.

Tërmetet e krijuara nga ndikimet e meteoroideve nuk u regjistruan më shumë se magnituda 2.

I lançuar në vitin 2018, InSight ka zbuluar tashmë më shumë se 1300 tërmete në Mars.

*Tibo News