Muzeu i Seulit refuzon të kthejë veprat e artit rus

Një galeri arti në Seul, Kore e Jugut po refuzon të kthejë veprat e artit në Rusi.

Qendra Sejong për Artet e Performancës në Seul nuk po i kthen 75 veprat që ka huazuar nga katër muze të ndryshëm rusë.

75 veprat e artit nga 49 artistë të mëdhenj rusë dhe sovjetikë përfshijnë si Ëassily Kandinsky, Kazimir Malevich, Alexander Rodchenko dhe Natalia Goncharova.

Shumica e veprave ishin huazuar nga Muzeu i Arteve të Bukura në Yekaterinburg, me pjesë të tjera të dhëna gjithashtu nga Muzeu Shtetëror i Artit i Nizhny Novgorod, Muzeu i Artit Krasnoyarsk Surikov dhe Muzeu i Artit të Lindjes së Largët.

Pjesët ishin huazuar për ekspozitën “Kandinsky, Malevich dhe avant-garda ruse” që do të zgjaste deri më 17 prill. Por një zyrtar i Muzeut të Ekaterinburgut kërkoi mbylljen e parakohshme të ekspozitës deri më 3 prill për shkak të “të vështirave situatën politike”.

Kërkesa është në përgjigje të tensionit të vazhdueshëm global mbi pushtimin rus të Ukrainës. Koreja e Jugut i është bashkuar shumë vendeve të tjera në dënimin e luftës së Rusisë ndaj Ukrainës dhe ka miratuar sanksione kundër shtetit rus.

Koreja e Jugut u përfshi në mesin e SHBA-së dhe BE-së në ndalimin e transaksioneve me bankën qendrore të Rusisë, megjithëse ajo gjithashtu ka një përjashtim për disa eksporte të lidhura me teknologjinë në Rusi.

Tani muzeu me bazë në Seul ka refuzuar të përmbushë kërkesën e vendit për t’i kthyer veprat e artit herët. Ekspozita, e bashkëdrejtuar nga Korea Times dhe Hankook Ilbo thanë se ata do t’i përmbahen kontratës dhe do të mbajnë ekspozitën deri në datën e premtuar.

Ministria e Kulturës e Rusisë kërkoi nga Galeria d’Italia në Milano që t’i kthejë 23 vepra arti Muzeut Ruse Hermitage. Muzeut Palazzo Reale në Milano iu kërkua gjithashtu të kthente dy piktura duke përfshirë “Gruaja e re me një kapelë me pupla” nga Titian.

Ndryshe nga rasti në Korenë e Jugut, drejtori i muzeut Domenico Piraina nuk ka mundur ta kundërshtonin kërkesën duke shtuar se dy veprat do të kthehen deri në fund të marsit.

Ndërsa Rusia po kërkon kthimin e disa prej veprave të saj të artit, ka pasur gjithashtu një dënim të gjerë të luftës së saj përmes artistëve që anulojnë shfaqjet në një përpjekje për të sanksionuar kulturalisht vendin.

Artisti islandez Ragnar Kjartansson tërhoqi ekspozitën e tij nga Muzeu GES-2 i Moskës.

Nga brenda vendit, Muzeu Garage i Artit Bashkëkohor në Moskë njoftoi se kishte shtyrë të gjitha ekspozitat e tij deri në fund të pushtimit të Ukrainës.