Mushkëri kokoshkash! Kujdes me cigaret elektronike, ja sëmundja që shkakton

Keni dëgjuar ndonjëherë të thuhet mushkëri kokoshkash?

Ky term ka mbushur faqet e para të mediave kohët e fundit, pasi ka të bëjë me një problem në mushkëri dhe frymëmarrje, që lidhet me cigaret elektronike.

Rreth 4.3 milionë britanikë përdorin cigare elektronike, me norma që po rriten me shpejtësi për ata nën 18 vjeç. Gjithashtu po bëhet një zakon i njohur në mesin e atyre që nuk kanë pirë kurrë më parë.

Ndërsa avullimi konsiderohet një opsion më i sigurt se pirja e duhanit, ka shumë informacione kontradiktore duke përfshirë lidhjen e tij me ‘mushkëritë e kokoshkave’.

Por së pari duhet të dini disa gjëra, nga shkaqet deri te simptomat që duhen pasur parasysh.

Çfarë është ky term?

Pavarësisht nga emri i tij argëtues “mushkëria e kokoshkave” është në të vërtetë një formë e rrallë e sëmundjes së mushkërive e njohur edhe si bronkiolitis obliterans.

Një grumbullim i indit ‘’mbresë’ në mushkëri çon në krijimin e të ashtuquajturave dhëmbëza dhe inflamacion në pjesët më të vogla të rrugëve të frymëmarrjes.

Kjo çon në simptoma të tilla si kolla, gulçim dhe vështirësi në frymëmarrje.

Aktualisht nuk ka kurë për bronkiolitis obliterans, por ka trajtime për të ndihmuar në zbutjen e simptomave.

Sëmundja mori këtë emër pasi një grup punëtorësh të fabrikës u sëmurën gjithashtu pasi morën frymë në një kimikat të quajtur diacetil, i cili përdoret si aromatizues tek kokoshkat.

Megjithatë, bronkioliti obliterans mund të shkaktohet gjithashtu nga një sërë gjërash të ndryshme që dëmtojnë mushkëritë, duke përfshirë reaksionet e ilaçeve, infeksionet virale dhe sëmundjet e frymëmarrjes si pneumonia.

Kimikatet e tjera që kanë potencialin të shkaktojnë ‘mushkëri të kokoshkave’ përfshijnë klorin, amoniakun, gazin dhe tymin pas saldimit.

Simptomat:

Simptomat thuhet se janë të ngjashme me ato të COPD, që ndodhin rreth dy deri në tetë javë pas ekspozimit ndaj kimikateve të dëmshme ose sëmundjes.

Treguesit e zakonshëm përfshijnë vështirësi në frymëmarrje dhe një kollë të vazhdueshme, progresive dhe të thatë.

Sipas Shoqatës Amerikane të Mushkërive, edhe pjesë të tjera të trupit mund të pësojnë irritim, duke shpjeguar: ‘Për shembull, një skuqje e lëkurës mund të zhvillohet përveç problemeve të frymëmarrjes.’

Shumë zbulojnë se, pasi simptomat shfaqen, ato shfaqen rregullisht dhe përkeqësohen me kalimin e kohës.

Bronchiolitis obliterans gjithashtu mund të shkaktojë gripin si sëmundje, ethe, lodhje të pashpjegueshme ose humbje peshe.

A mund të shkaktojë avullimi nga cigaret elektronike sëmundjen ‘mushkëritë e kokoshkave’?

Rastet janë sporadike dhe ekspertët thonë se duhen kryer më shumë studime për të gjetur një lidhje të fortë. Por ata thonë se ka patur disa raste ku janë shfaqur probleme me mushkëritë tek persona të rinj që nuk kanë konsumuar duhan por kanë konsumuar cigare elektronike, apo cigare me avull, që përçojnë shije dhe aromë kryesisht frutash.

Cigaret elektronike që përmbajnë kimikatin të lidhur me sëmundjen e mushkërive nuk kanë qenë të ligjshme në Mbretërinë e Bashkuar që nga viti 2016.

Thënë kështu, është e rëndësishme të mbani mend se cigaret elektronike janë një fenomen i ri dhe kërkimet janë ende duke u ndërmarrë për të përcaktuar ndikimin e tyre në trupin tonë.

Do të kalojë një kohë shumë e gjatë para se të fillojmë të shohim efektet e vërteta të këtyre pajisjeve të vogla, prandaj bëni kujdes dhe konsultohuni me mjekun për çdo shqetësim.

*Tibo News