Mocioni i OKB-së pas djegies së Kuranit në Suedi: Si votuan vendet?

Këshilli i Kombeve të Bashkuara për të Drejtat e Njeriut (UNHRC) ka miratuar një rezolutë mbi urrejtjen fetare dhe fanatizmin pas një akti të djegies së Kuranit në Suedi që çoi në protesta në të gjithë botën myslimane.

Mocioni kaloi të mërkurën, por u kundërshtua nga Shtetet e Bashkuara dhe Bashkimi Evropian, të cilët thanë se binte ndesh me qëndrimet e tyre për të drejtat e njeriut dhe lirinë e shprehjes.

Pakistani dhe vende të tjera të Organizatës së Bashkëpunimit Islamik, të shqetësuar nga incidenti muajin e kaluar jashtë xhamisë kryesore të Stokholmit, gjatë të cilit një emigrant irakian përdhosi Kuranin në festën e Kurban Bajramit, kishin siguruar një debat urgjent në organin më të lartë të të drejtave të OKB-së të martën.

Rezoluta, ndër të tjera, u bëri thirrje vendeve të ndërmarrin hapa për të “parandaluar dhe ndjekur penalisht aktet dhe mbrojtjen e urrejtjes fetare që përbëjnë nxitje për diskriminim, armiqësi ose dhunë”.

Ministri i Jashtëm i Pakistanit, Bilawal Bhutto Zardari, i tha këshillit me bazë në Gjenevë përmes një videoje të martën: “Ne duhet ta shohim këtë qartë për atë që është: nxitje e urrejtjes fetare, diskriminim dhe përpjekje për të provokuar dhunë”.

Ai tha se akte të tilla ndodhën nën “sanksionin e qeverisë dhe me ndjenjën e mosndëshkimit”.

Suedia e ka dënuar djegien e Kuranit, por thotë se vendi ka të drejtën e mbrojtur me kushtetutë për lirinë e tubimit, shprehjes dhe demonstrimit.

Të martën, ambasadori i Francës Jerome Bonnafont vuri në dukje se të drejtat e njeriut “mbrojnë njerëzit – jo fetë, doktrinat, besimet apo simbolet e tyre… Nuk i takon as Kombeve të Bashkuara dhe as shteteve të përcaktojnë se çfarë është e shenjtë”.

Rezolutat e UNHRC-së nuk janë ligjërisht të detyrueshme, por shihen si angazhime të forta politike nga shtetet.