Ministri i Jashtëm rus, Lavrov viziton Afrikën

Ministri i Jashtëm rus Sergey Lavrov u takua me Presidentin egjiptian Abdel Fattah el-Sissi dhe ministrin e Jashtëm Sameh Shukri në Kajro të dielën për bisedime të fokusuara në përpjekjet për t’i dhënë fund krizës në Ukrainë, lëvizjet për të rifilluar eksportet e grurit nga Rusia dhe Ukraina, marrëveshjet e përbashkëta tregtare, konfliktet rajonale dhe një termocentral bërthamor të cilin Rusia ka filluar ta ndërtojë në bregun verior të Egjiptit.

Pjesa e parë e vizitës së Lavrov në Afrikë, Kajro, u përqëndrua në çështjet kryesore me të cilat përballen Rusia dhe Egjipti, si në frontin ekonomik ashtu edhe në atë politik. Të dy vendet bëjnë tregti vjetore midis 4 dhe 5 miliardë dollarëve dhe konflikti i Ukrainës dhe COVID-19 kanë shkaktuar ndërprerje në turizëm, shitjet e drithërave dhe eksportet e energjisë.

Lavrov dhe Shukri treguan në një konferencë të përbashkët shtypi të dielën se të dyja palët po punonin për të kapërcyer çështjet me interes të përbashkët:

Shukri tha se konflikti në Ukrainë ka ndikuar në sigurinë ushqimore të Egjiptit, nevojat e tij për energji, tregtinë e tij me botën e jashtme dhe ka krijuar inflacionin dhe çështjet e zinxhirit të furnizimit që duhet të zgjidhen.

Shukri vazhdoi duke thënë se Egjipti “do të dëshironte të shihte një zgjidhje diplomatike të konfliktit të Ukrainës bazuar në sensin e përbashkët dhe dialogun” dhe “fundimin e armiqësive ushtarake dhe zgjidhjen e mosmarrëveshjeve politike”.

Sociologu politik egjiptian Said Sadek i tha Zërit të Amerikës se ai mendon se vizitat e presidentit el-Sissi në Francë dhe Gjermani këtë javë të kaluar mund të kenë qenë pjesë e një përpjekjeje për të ndërmjetësuar një zgjidhje diplomatike midis Rusisë dhe Ukrainës.

“Unë mendoj se vizita e [el-]Sissit në Evropë kishte të bënte me ndërmjetësimin e krizës ukrainase, pavarësisht se çfarë mund të jetë [kopertina], sepse nëse shikoni, ai shkoi në Gjermani dhe Francë. Ata janë ata. duke udhëhequr Evropën në lidhje me krizën e Ukrainës – pas amerikanëve, natyrisht – dhe Serbisë, e cila është shumë afër rusëve”.

Lavrov, nga ana e tij, vuri në dukje se kishte diskutuar “për t’i dhënë fund të shpejtë” konfliktit të Ukrainës me el-Sissin dhe të gjithë faktorët e përfshirë në këtë. Komentet e tij erdhën ndërsa Rusia vazhdon sulmet e saj në Ukrainë.

Lavrov tha se Rusia vlerëson kërkimin e shpejtë për një zgjidhje paqësore, duke marrë parasysh interesat themelore legjitime të të gjithë pjesëmarrësve në proces, në kontekstin e ndërtimit të një arkitekture të qëndrueshme evropiane të sigurisë mbi një bazë të drejtë.

Termocentrali bërthamor Dabbah i Egjiptit, mbi të cilin Rusia filloi së fundi ndërtimin, raportohet se ishte gjithashtu një temë kryesore e diskutimit midis Lavrov dhe mikpritësve të tij. Rosatom i Rusisë po ndërton fabrikën.

Analisti i energjisë në Lindjen e Mesme, Paul Sullivan, i cili është me qendër në Uashington, i tha Zërit të Amerikës se “centralet bërthamore i japin vendit ndërtues, në këtë rast Rusisë, 80 deri në 100 vjet levë në vendin pritës”. Ai shtoi se “Rusia dhe Kina dominojnë eksportin e termocentraleve bërthamore… [që] është një burim i madh fuqie politike, diplomatike dhe ekonomike për të dyja vendet.”

Lavrov pritet të vizitojë edhe Etiopinë, ku Egjipti shpreson që të ngrejë temën e diskutueshme të Digës së Rilindjes së Madhe Etiopiane, për të cilën Kajro shqetësohet se do të ndikojë në sasinë e ujit që merr në Nil nga diga. Etiopia – një komb me më shumë se 110 milionë banorë – ka thënë se ka nevojë për energjinë nga diga për zhvillimin e saj.