Metoda të provuara shkencërisht se si të bëni më shumë para

Kjo është ajo që ndodhi me autoren Geneen Roth dhe bashkëshortin e saj në vitin 2009. Miqtë e saj i sugjeruan asaj që të përqendrohej te gjërat pozitive, por ajo nuk mundi të qëndronte pas kësaj këshille, të paktën jo atëherë. “Kjo nuk ishte koha për të qenë spirituale … Kjo ishte koha për t’u bërë histerike”.

Së shpejti, Roth e kuptoi se në mënyrë që të rinovonte jetën e saj financiare, asaj do t’i duhej të fokusohej në atë që nuk kishte humbur — shëndetin, shtëpinë, martesën dhe talentin e saj. Duke qenë mirënjohëse për pasurinë e mbetur në jetën e saj, gjërat me vlerë që Madoff nuk i kishte vjedhur, i mësuan asaj disa mësime kritike dhe i dhanë forcë për të ndërmarrë veprime. Ajo iu kthye të shkruarit, një aftësi që e kishte ndihmuar të ndërtonte një karrierë letrare masive. Ajo shkroi artikuj të rinj — një që tregonte rrënimin e saj në Madoff dhe e ktheu atë në një libër. “Paratë filluan të kthehen,” tregon ajo.

Kalimi nga turpi në mirënjohje bëri që Roth të kishte një vlerësim më të thellë për paratë.

E di që shumë prej nesh lodhen duke dëgjuar për fuqinë e mirënjohjes rreth Ditës së Falënderimeve, veçanërisht kur shumica e amerikanëve përballen me vështirësi të përditshme për shkak të kostos së lartë të jetesës, inflacionit dhe pasigurisë së punës.

Por praktikimi i mirënjohjes është vërtetuar shkencërisht se i ndihmon njerëzit të ecin përpara dhe të tërheqin më shumë pasuri. Një studim i mirëcituar i Universitetit Northeastern 2016 zbuloi se përqafimi i së mirës në jetën tonë sot na bën të vlerësojmë dhe të dëshirojmë të mbrojmë të ardhmen më shumë.

Një nga thëniet e preferuara për të përcaktuar se çfarë do të thotë të jesh “i pasur” vjen nga një episod i podcast-it So Money me autorin më të shitur Seth Godin. Ai thotë: “Nëse keni burime, nëse keni lirinë për të zgjedhur, nëse keni aftësinë jo vetëm të shpenzoni para, por të shpenzoni kohë dhe të krijoni gjëra që prekin njerëzit e tjerë, ju  jeni të pasur”.

-Një letër dhe një stilolaps

Godin beson se shënimi i qëllimeve të parasë së bashku me atë për të cilën jeni mirënjohës është ndoshta ndryshimi i vetëm më i madh që një person mesatar mund të bëjë në jetën e tij. Pse? Sepse, të mësuarit se si të artikuloni qëllimet financiare ose të tjera do t’ju ndihmojë të zhbëni historitë që i keni pranuar për një kohë të gjatë. Për shembull, mund të zbuloni se po mbani një qëllim të pamundur, siç është blerja e një makine të re të bukur, që ju bën të ndiheni keq për të marrë një kredi që nuk mund ta përballoni. Praktika e mbajtjes së një regjistri ju lejon të jeni më të qëllimshëm me atë që dëshironi dhe ju ndihmon të hartoni qëllime që janë në të vërtetë të arritshme dhe ju bëjnë të lumtur.

-Vlerësoni burimet dhe aksesin

Ne mund të identifikojmë shpejt gjërat e mëdha për të cilat jemi mirënjohës, si puna, shtëpia dhe ushqimi në tryezë. Është gjithashtu e rëndësishme të vlerësoni avantazhet e vogla, ndonjëherë të neglizhuara në jetën tuaj që mund të nxisin mirëqenien tuaj financiare. Kjo mund të jetë të flasësh një gjuhë të dytë ose të kesh një dhomë gjumi rezervë në shtëpinë tënde. Këto pasuri janë të vlefshme dhe mund t’ju ndihmojnë ju ose dikë tjetër të përmirësoni jetën. Edhe të kuptosh se ke një orar fleksibël, mund t’ju shtyjë të ndihmoni një prind që ka nevojë për kujdesin e fëmijëve. Njohja e këtyre aseteve mund të na frymëzojë që të jemi më bamirës me rrjetin dhe fqinjët tanë, të cilët një ditë mund ta shpërblejnë favorin.

-Festoni arritjet dhe fitoret tuaja

Kjo dëgjohet shpesh nga ata që kanë punuar shumë për të eliminuar borxhet. Për të përmirësuar shanset e tyre për të kaluar vijën e finishit, ata tregojnë mirënjohje për sa larg kanë arritur. Ata do të festojnë një fitore, si shlyerja e një prej kartave të tyre të kreditit ose negocimi me një kreditor për të ulur normën e interesit, duke e trajtuar veten ose dikë tjetër me kënaqësi. Ata mund të hapin një shishe verë, të dhurojnë për një bamirësi ose të shijojnë një film me një mik. Duke vlerësuar arritjet tuaja të vogla gjatë një udhëtimi të madh, ju e njihni vullnetin tuaj, qëndroni të motivuar dhe keni më shumë gjasa të qëndroni në rrugën e duhur. Edhe nëse ndiheni sikur nuk keni ndonjë fitim të madh parash, shikimi prapa për të vlerësuar përparimin që keni bërë mund t’ju ndihmojë t’i vendosni gjërat në perspektivë.

-Largoni faqet dhe mediat sociale që ju bëjnë të ndiheni keq

Praktikimi i mirënjohjes mund të jetë sfidues në një botë ku ne jemi gjithmonë duke parë se si të tjerët jetojnë, ose si prezantohen, në mediat sociale. Të shikosh të tjerët të shfaqin shtëpinë, trupin, makinën dhe fëmijët e tyre “të përsosur” në Instagram dhe TikTok mund të jetë e rrezikshme nëse fillojmë të masim vetëvlerësimin tonë me atë që ata po shesin.

*Tibo News