Mësimi i shkrimit të dorës po përhapet në SHBA

Një numër në rritje i shteteve federale në SHBA kërkojnë mësimin e shkrimit të dorës në shkolla dhe kërkimet konfirmojnë përfitimet e të shkruarit në letër, shkruan rrjeti televiziv amerikan NBC.

Edicioni i 33-të i Konkursit Federal të Shkrimit të Studentëve të Studentëve Zahner-Blosser kurorëzoi të hënën kampionët e mëdhenj të vitit 2024: nëntë studentë nga gjashtë shtete për shkrim të përsosur.

Konkursi feston praktikën e shkrimit të dorës, e cila po përjeton një lloj rilindjeje në SHBA. Në janar, Kalifornia u bë shteti i 22-të që jep mësim shkrim-leximi në shkolla, një rritje e konsiderueshme nga viti 2016, kur vetëm 12 nga 50 shtetet e SHBA-së e mandatuan atë.

Studime të ndryshme të botuara gjatë dekadës së fundit kanë detajuar se si të shkruarit me stilolaps në letër përfiton kujtesën, zhvillimin kognitiv dhe të të mësuarit, të kuptuarit, leximin dhe aftësitë e shkëlqyera motorike.

Sharon Quirk-Silva, asambleistja e shtetit të Kalifornisë që prezantoi projektligjin, tha se edhe pse “është një vend shumë i polarizuar, ku kontestohen kaq shumë çështje, ligji i shkrimit të dorës kishte mbështetje dhe vullnet të mirë dypartiak dhe njerëzit bien dakord për rëndësinë e shkrimit të dorës”.

Ligji i Kalifornisë kërkon që nxënësit nga klasa e parë deri në gjashtë të kenë mësime me shkrim dore, të cilat Quirk-Silva shton se është një mjet i rëndësishëm gjuhësor dhe artistik.