Meksika ngrihet në protestë kundër ndryshimeve të ligjit zgjedhor

Dhjetëra mijëra njerëz mbushën sheshin kryesor të Meksikos të dielën për të protestuar ndaj ndryshimeve të ligjit zgjedhor të Presidentit Andrés Obrador, të cilët thonë se kërcënojnë demokracinë dhe mund të shënojnë një kthim në të kaluarën.

Sheshi normalisht mendohet se mban rreth 100,000 njerëz, por shumë protestues që nuk mund të futeshin në shesh dolën në rrugët aty pranë.  Propozimet e Obrador u miratuan javën e kaluar. Pasi të miratohen, ato do të shkurtojnë pagat, fondet për zyrat e zgjedhjeve vendore dhe trajnimin për qytetarët që operojnë dhe mbikëqyrin qendrat e votimit. Ata gjithashtu do të reduktojnë sanksionet për kandidatët që nuk raportojnë shpenzimet e fushatës.

Presidenti i Meksikës mohon se reformat janë një kërcënim për demokracinë dhe thotë se kritikat janë elitiste, duke argumentuar se instituti shpenzon shumë para. Ai thotë se fondet duhet të shpenzohen për të varfërit. Por protestuesit thonë se me reformat, ai dëshiron të kthehet në të kaluarën.