Meksika dërgon qentë e saj të famshëm të kërkimit-shpëtimit në Turqi

Meksika po dërgon disa nga qentë e saj të famshëm të kërkimit dhe shpëtimit në Turqi për të ndihmuar në kërkimin e njerëzve që kanë mbetur nën rrënoja pas tërmetit tragjik.

Meksika, e cila është e prirur ndaj tërmeteve, ka ekipe shumë të specializuara civile dhe ushtarake, të cilat shpesh vendosen për të ndihmuar kur ndodhin fatkeqësitë. Qentë fituan zemrat e meksikanëve gjatë tërmetit të vitit 2017 në vend, kur shpëtuan disa jetë.

Kroacia, Republika Çeke, Gjermania, Greqia, Libia, Polonia, Zvicra, Britania e Madhe dhe Shtetet e Bashkuara po vendosin gjithashtu qentë me mbajtësit e tyre drejt Turqisë.

Kafshët përdoren shpesh në zona ku përdorimi i makinerive të rënda mund të shkaktojë që rrënojat të shemben më tej, duke vënë në rrezik jetën e të mbijetuarve.

Qentë janë të trajnuar për të nuhatur njerëzit dhe për të paralajmëruar mbajtësit e tyre duke lehur dhe gërvishtur tokën ku era është më e fortë.

Zyrtarët meksikanë thonë se misioni i tyre është “të shpëtojnë jetë” dhe ndërsa qentë mund të dallojnë erën e trupave, si dhe të atyre që janë varrosur nën rrënoja të gjallë, shpresa është se vendosja e tyre e shpejtë do të rezultojë në shpëtim dhe jo në rikuperim.

M.H/ TiboNews*