Mediat Sociale po na vjedhin kujtimet

‘Kujtimet nuk janë më vetëm tonat. Dhe në thelb thjesht harrojmë të bëjmë një kopje rezervë”, siç shpjegon autori Andy Warholit në librin e tij  “Teknologjia është fe” nga e cila ne parashikojmë një pasazh.

Analizës së Andy: “Në të ardhmen të gjithë do të jenë të famshëm për 15 minuta”, i duhet shtuar një pasojë për shkak të shtimit masiv të mediave. Jo më veç gazeta, radio dhe televizion, por rrjete sociale, secila prej të cilave vepron si një kurator artistik ose editorial. Fotot e grupuara sipas temave dhe fytyrave, na kujton se ku ishim të lumtur  ose rishpërndarja e disa fotove në ditë të caktuara dhe të tjera në ditë të tjera na bën të mendojmë se aty, në atë kohë dhe vend përjetuam lumturi.  Ka të bëjë me diçka sentimentale, pra me një frekuencë- fotoja jonë më e ndjekur, ajo që ne vetë e shikojmë dhe e preferojmë më shumë.

Nga ana tjetër, nëse i duam gjërat dhe njerëzit, ne kalojmë kohë me ta dhe i emërtojmë vazhdimisht. Rrjetet sociale dhe pajisjet tona personale na mundësojnë muze, na krijojnë një histori, me pjesë supozohet autentike, duke theksuar në fakt jo dhe aq rëndësinë e kujtesës sonë, por nevojën për çdo kujtim.

Ashtu siç thoshte historiani romak Suetonius, telefoni dhe mediat sociale na sigurojnë se ne ishim atje dhe do të jemi atje, edhe kur nuk është e vërtetë. Kujtesa rinovon natyrën e saj. Ashtu si në disa përralla apo mitologji, si në “Historia e pafund” e Michael Ende, transferimi i një kujtese korrespondon me një formë shpëtimi. Nga ana tjetër, është evidente se posedimi i kujtesës dhe ‘falsifikimi’ i saj janë si çështjet politike. Pyetja bashkëkohore që ka lindur është se kujtesa jonë mund të përfundojë para nesh?

Mediat sociale mund të hakohen, telefonat mund të vidhen, humbasin ose prishen pa kopje rezervë, mund të mos kemi bateri ose mundësi karikimi për një kohë të gjatë. Njerëzit mund të vendosin të mbyllin llogaritë e tyre në Instagram, Facebook ose Twitter, siç ndodhi me Trump kur ai ishte ende president i SHBA-ve.

Ne nuk e ruajmë kujtesën apo arkivin tonë. Ne mund ta aksesojmë atë, por nuk na përket neve. Ne kemi materialin, por jo posedimin.

Çfarë forme merr bota kur kujtesa e të gjithë njerëzve mund të zgjasë më pak se njerëzit që kujtesa, e vetëdijshme apo e pavetëdijshme, ka regjistruar? Trupi ynë i konsideruar për atë që është sot, në grupin e tij të gjymtyrëve dhe pajisjeve, është gjenetikisht i predispozuar ndaj sëmundjeve neurodegjenerative. Sigurisht që më parë kishte ditarë, letra, të cilat mund të digjeshin ose humbisnin, por ditarët dhe letrat nuk krijuan një histori më vete, ata zgjodhën disa episode nga jeta jonë e kaluar për të na e paraqitur përsëri. Biografët mund ta bënin këtë dhe për këtë arsye, në këtë funksion të zgjedhjes dhe lidhjes së kujtimeve, pajisja është vetë personi.

Çfarë forme merr bota kur nuk duhet të zgjedhësh të kujtosh të kaluarën, hap një album fotografik, një ditar dhe duke i hapur mund të besosh se gjithçka brenda ka ndodhur vërtet, është shkruar me sinqeritet dhe saktësi.

Çfarë forme merr bota kur jetojmë në mes të pajisjeve prezantuese? Çfarë historie është e mundur përtej kronologjisë? A do të ketë sukses analogjia në zëvendësimin e kronologjisë?

(Po mendoj për videot virale të TikTok në të cilat njerëz të të gjitha moshave dhe nga e gjithë bota përsërisin të njëjtat lëvizje ose të njëjtin ushtrim gjimnastikor, ose ndjekin të njëjtën recetë gatimi).

Siç kishte parashikuar Andy, ne të gjithë do të jemi të famshëm për pesëmbëdhjetë minuta, por të gjithë do të muzeohemi nga një kurator dixhital çdo ditë të jetës sonë. Kur ndjej shqetësim për një shoqëri të drejtuar nga makina (algoritme), nuk mendoj për qeverisjen e gjërave praktike, por për kujtesën. Dhe për çdo gjë që ne konsiderojmë dhe për rrjedhojë të ndërgjegjes, shpirtit.

Po mendoj për shembull fenomenin e kujdestarëve që kujdesen për gjyshërit tanë, prindërit tanë, të sëmurët. Ata kujdesen për qeniet e gjalla, jetët e të cilëve konsiderohen më pak produktive se të tjerët. Ruajtja e kësaj jete më pak produktive, që gjithsesi përmban kujtesë, u besohet njerëzve të objektivizuar, në kuptimin që ata përmbushin një funksion, kujdes, që ne e kemi zhvendosur jashtë vetes.

Në fund të Kapitalizmit ka ende Kapitalizëm dhe fitimi nuk matet me para por me kohë. Kujdestarëve, ashtu si pajisjet, ne u delegojmë mbajtjen e kujtimeve në formën e qenieve njerëzore ose imazheve, mesazheve, shënimeve të shkruara ose vokale, informacionit të vendndodhjes. Për pajisjet, ne besojmë se kujtimet tona mund të jenë në trupa të substancave të ndryshme. Ne kërkojmë lehtësim praktik në objektet me të cilat rrethohemi. Ose në njerëz që funksionojnë si objekte. Edhe nëse nuk e shpjegojmë dot paralelen.

Deri në një moment të caktuar në jetën tonë gjithçka është e gjallë dhe është e kuptueshme që mund të ndodhë që qeniet e gjalla të reduktohen në funksione të thjeshta, në sermekanizma. Për shekuj e shekuj qeniet njerëzore ishin thjesht gjëra. Nga ana tjetër, siç kam shkruar shpesh, makinat kanë një kosto prodhimi, njerëzit jo. Në të vërtetë ka një kosto energjie, por ne pothuajse gjithmonë e paguajmë me kënaqësi. Metodat për të luftuar riprodhimin e qenieve njerëzore kanë një kosto. Njerëzit kanë një kosto mirëmbajtjeje.

Libri: Teknologjia është fe. Prezantohet më 19 Mars në Itali.

*Tibo News